Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ελληνικά περιοδικά 11: Ομήρου Οδύσσεια (2011)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 21/11/2011
ΤΕΥΧΗ ΣΕΙΡΑΣ: 6
ΣΧΗΜΑ: 21x28
ΣΕΛΙΔΕΣ: 52
ΤΙΜΗ: 8,80 €
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μεταίχμιο
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: 2 τεύχη ανά 2 μήνες
ΚΩΔ. ΑΡΧΕΙΟΘ.: 2465

ΣΧΟΛΙΑ: Πρόκειται για μια συναρπαστική μεταφορά σε κόμικς του έπους του Ομήρου, από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς "Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς". Την διασκευή και τα κείμενα τα έκανε ο Τάσος Αποστολίδης, ενώ την εικονογράφηση ο Γιώργος Ακοκαλίδης. Τα δύο πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2011, το τρίτο και το τέταρτο τον Φεβρουάριο του 2012, και τα δύο τελευταία τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Τεύχος 1: Αναζητώντας τον πατέρα
Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που τέλειωσε ο Τρωικός πόλεμος κι ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο νησί του. Οι δικοί του όμως έχουν κι άλλους λόγους να ανησυχούν, καθώς επίδοξοι «μνηστήρες» έχουν εγκατασταθεί στο παλάτι, κατασπαταλούν την περιουσία του βασιλιά και πιέζουν τη γυναίκα του, την Πηνελόπη, να διαλέξει κάποιον απ’ αυτούς για σύζυγο. Ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, ταξιδεύει στην Πύλο και στη Σπάρτη, για να μάθει αν ο πατέρας του ζει…


Τεύχος 2: Στο νησί των Φαιάκων
Η νύμφη Καλυψώ, υπακούοντας στην εντολή του Δία, επιτρέπει στον Οδυσσέα –ύστερα από επτά χρόνια που τον κρατούσε στο νησί της- να επιστρέψει στην Ιθάκη. Το ταξίδι δεν είναι ανώδυνο: ο Οδυσσέας ναυαγεί και φτάνει, ύστερα από απίστευτες ταλαιπωρίες, στο φιλόξενο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον περιθάλπει η Ναυσικά, κόρη του βασιλιά Αλκίνοου, ο οποίος και του υπόσχεται βοήθεια για να γυρίσει στην πατρίδα του.


Τεύχος 3: Από τους Κίκονες στην Κίρκη
Με την προτροπή του Αλκίνοου, ο Οδυσσέας διηγείται τις περιπέτειες του ταξιδιού της επιστροφής του από την Τροία. Οι γενναίοι σύντροφοί του, πολεμιστές και θαλασσοπόροι, αντιμετώπισαν τους Κίκονες, τους Λωτοφάγους, τους Κύκλωπες, τους Λαιστρυγόνες, αλλά ιδιαίτερα συναρπαστικό ήταν και το πέρασμά τους από τα νησιά του Αιόλου και της Κίρκης. Στο τελευταίο νησί έμειναν έναν περίπου χρόνο!


Τεύχος 4: Επιστροφή στην Ιθάκη
Με υπόδειξη της Κίρκης, ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη και συναντάει τον μάντη Τειρεσία για να του φανερώσει ασφαλείς δρόμους επιστροφής στην πατρίδα… Το πέρασμα από τις Σειρήνες ή τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη δεν ήταν χωρίς απώλειες. Στο νησί του Ήλιου όμως, που ήταν ο επόμενος σταθμός τους, οι πεινασμένοι ναύτες έσφαξαν και έφαγαν τα ιερά βόδια του Θεού. Η οργή του Ήλιου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τους αφάνισε όλους! Τελειώνοντας την αφήγησή του ο Οδυσσέας, δέχεται από τον Αλκίνοο ένα σωρό δώρα. Αλλά η πιο μεγάλη προσφορά ήταν ένα γερό, επανδρωμένο καράβι των Φαιάκων, που θα τον οδηγούσε πίσω στην Ιθάκη.


Τεύχος 5: Η αναγνώριση
Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο Οδυσσέας, καθώς έφτασε στο νησί του, ήταν ο Εύμαιος, ο γέροντας πιστός χοιροβοσκός του, ο οποίος, παρόλο που δεν τον αναγνώρισε, του είπε όλα τα προβλήματα του παλατιού. Ο Τηλέμαχος, που εν τω μεταξύ έχει επιστρέψει απ’ το ταξίδι του, πηγαίνει στο υποστατικό του Εύμαιου, και εκεί, κρυφά, ο Οδυσσέας του λέει ποιος είναι. Όταν την επόμενη μέρα πηγαίνουν μαζί στο παλάτι, ούτε η Πηνελόπη –που του προσφέρει φιλοξενία– ούτε κανένας άλλος αναγνωρίζει τον μεταμφιεσμένο σε ζητιάνο Οδυσσέα, εκτός από τον γέρικο σκύλο του, τον Άργο.


Τεύχος 6: Η εκδίκηση του Οδυσσέα
Στο παλάτι δούλευε ακόμη η γερόντισσα Ευρύκλεια, η τροφός του Οδυσσέα, η οποία και τον αναγνωρίζει. Σε λίγο ο ίδιος αποκαλύπτεται σε τρεις πιστούς του υπηρέτες. Όταν είναι ο μόνος που καταφέρνει να περάσει τη δοκιμασία του τόξου, κάποιοι απ’ τους μνηστήρες υποψιάζονται ότι έφτασε το τέλος τους, όμως είναι πια αργά γι’ αυτούς. Το παλάτι σε λίγο καθαρίζεται από τα μιάσματα, ενώ η Πηνελόπη και ο πατέρας του, ο Λαέρτης, ζουν τις στιγμές της επιστροφής του Οδυσσέα που περίμεναν είκοσι χρόνια! Το έπος τελειώνει με σπονδές στους θεούς, ευχές και υποσχέσεις για ειρήνη και ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...