Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σινεμά και DVD 44: Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου / The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011)


Η Columbia Pictures και η Paramount Pictures παρουσιάζουν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στη μεγάλη οθόνη, με την φαντασμαγορική περιπέτεια «Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου» σε 3D. Ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι, γυρισμένo εξολοκλήρου με την επαναστατική τεχνική του performance capture, που αποτελεί την παρθενική συνεργασία του αγαπημένου παραμυθά του Χόλιγουντ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τον Πίτερ Τζάκσον. Ο δημιουργός της επικής τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και εξπέρ στον τομέα του performance capture, συνεργάζεται στην παραγωγή της ταινίας στο πλευρό του Σπίλμπεργκ και της στενής συνεργάτιδάς του Κάθλιν Κένεντι.

Υπόθεση:
Ο Τεντέν, ένας ριψοκίνδυνος νεαρός δημοσιογράφος που διψά για περιπέτεια, θα βρεθεί στο στόχαστρο του μυστηριώδους, αποφασισμένου για όλα συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν, όταν από καθαρή σύμπτωση θα πέσει στα χέρια του μια ρέπλικα του «Μονόκερου», ενός φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα. Εν αγνοία του Τεντέν, στα σπλάχνα της κρύβεται μια περγαμηνή, που αποτελεί το πρώτο από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του ανεκτίμητου θησαυρού του Κόκκινου Ράκαμ, ενός θρυλικού κουρσάρου που σκορπούσε τον τρόμο στην εποχή του. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο διαβολικός Σακχαρίν, ο οποίος θα επιχειρήσει να βγάλει από τη μέση τον Τεντέν, γεγονός που θα οδηγήσει τον τελευταίο σε μια ανεπανάληπτη όσο και ριψοκίνδυνη περιπλάνηση στα πέρατα του κόσμου, με μοναδική συντροφιά του τον θαλασσοδαρμένο φίλο του Καπετάνιο Χάντοκ και τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα πανέξυπνο λευκό φοξ τεριέ...



Οι «Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου» βασίζονται στους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Βέλγος κομίστας Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Hergé. Στο σενάριο της ταινίας συναντάμε τον Στίβεν Μόφατ –μία από τις κορυφαίες πένες της βρετανικής τηλεόρασης και υπεύθυνο για την αναβίωση του «Dr. Who» στο BBC, τoν Έντγκαρ Ράιτ –σκηνοθέτη των απίθανων «Scott Pilgrim Vs The World», «Shaun of the Dead» και «Hot Fuzz», και τον Τζο Κόρνις –μέλος του δημοφιλούς βρετανικού κωμικού διδύμου Adam & Joe και δημιουργού της ευφάνταστης sci-fi κωμωδίας «Attack the Block». Οι τρεις σεναριογράφοι βασίστηκαν σε 3 από τα δημοφιλέστερα comics του Hergé: «Το Μυστικό του Μονόκερου», «Ο Κάβουρας με τις Χρυσές Δαγκάνες» και «Ο Θησαυρός του Κόκκινου Ρακάμ».
Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τζέιμι Μπελ («Billy Elliot», «The Eagle») ως Τεντέν, ο Άντι Σέρκις («The Lord of the Rings trilogy», «Rise of the Planet of the Apes») ως Κάπτεν Αρχιβάλδος Χάντοκ, οι Σάιμον Πεγκ και Νικ Φροστ («Paul», «Shaun of the Dead») ως γκαφατζήδες ντετέκτιβ Ντιπόν και Ντυπόν, ο Γκαντ Ελμαλέ («Priceless», «Midnight in Paris») ως Σεϊχης Ομάρ Μπεν Σαλαάντ, ο Τόμπι Τζόουνς («Captain America: The First Avenger», «The Mist») ως Αριστείδης Ξαφρίδης και ο Ντάνιελ Κρεγκ («Quantum of Solace», «Cowboys & Aliens») ως Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν.


Μια μεγάλη περιπλάνηση σε όλη τη Γη, γεμάτη ηρωισμό, χιούμορ, μυστήριο, αγωνία, εξωτικούς προορισμούς, καταδιώξεις και κινδύνους που σου κόβουν την ανάσα! Η ταινία είναι προορισμένη να συναρπάσει τους fans του ξανθομάλλη ρεπόρτερ με το ατίθασο τσουλούφι, αλλά και τους φανατικούς λάτρεις της αυθεντικής περιπέτειας σε όλο τον κόσμο! Μπορεί να είναι ήδη 82 ετών, ωστόσο ο περίφημος Βέλγος Τεν Τεν εισβάλλει νεότατος και κατάξανθος στη μεγάλη οθόνη, αποκτώντας τρισδιάστατη μορφή χάρη στον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το κόμικ του Ερζέ αποδεικνύεται αθάνατο…
Τι κι αν έχουν περάσει δεκαετίες απ΄ όταν ο Ζορζ Ρεμί, γνωστός και ως Ερζέ, εμπνεύστηκε τη φιγούρα ενός Βέλγου δημοσιογράφου για το κόμικ που σχεδίαζε για τη βελγική εφημερίδα «20ός αιώνας». Ο Τεν Τεν μεταφράστηκε σε περισσότερες από 100 γλώσσες, πούλησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια αντίτυπα και δικαιωματικά μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη.


«Κάθε του καρέ σφύζει από ζωντάνια και ενεργητικότητα, κάθε ιστορία του είναι και ένα εν δυνάμει storyboard για ταινία μυθοπλασίας. Με άλλα λόγια, ο Τεντέν είχε ανέκαθεν το σινεμά στο DNA του», σχολιάζει ο Σπίλμπεργκ για το νέο επίτευγμά του, να δώσει τρισδιάστατη μορφή στον δισδιάστατο ήρωα των Βρυξελλών.
Ο Σπίλμπεργκ ήταν προσωπική επιλογή του Ερζέ, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία ο Τεν Τεν να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον διάσημο σκηνοθέτη ήδη από τη δεκαετία του ’80.
Είχε προηγηθεί το 1961 η ταινία με τίτλο «Tintin et le mystere de la Toison d’or» (Ο Τεν Τεν και το μυστήριο του Χρυσόμαλλου Δέρατος), που διαδραματίστηκε στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Μάλιστα στο επιτελείο των ηθοποιών εμφανίστηκαν τότε ο Δήμος Σταρένιος και η Δώρα Στράτου.


Ο Ερζέ απεβίωσε πριν συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Σπίλμπεργκ, ο οποίος εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του Τεν Τεν από τη χήρα του σκιτσογράφου.
Μαζί με τον παραγωγό της ταινίας, Πήτερ Τζάκσον, ο Σπίλμπεργκ συμφώνησε πως ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθεί ο Τεν Τεν στο σινεμά, ήταν μέσω μιας τρισδιάστατης ταινίας ψηφιακών κινουμένων σχεδίων, με τη χρήση της τεχνικής του performance capture (όπου η ερμηνεία των ηθοποιών μεταφέρεται ψηφιακά στη μεγάλη οθόνη).
«Εκείνο που σε ιντριγκάρει στον Τεν Τεν είναι η επιμονή του στο κυνήγι της αλήθειας, ακόμη και στις περιπτώσεις που οσμίζεται από μακριά τον κίνδυνο. Ακόμη και όταν τα βρίσκει σκούρα, ωστόσο, πάντα έχει τον τρόπο του να τη βγάζει καθαρή στο φινάλε», εξηγεί ο Σπίλμπεργκ.


Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Joe Cornish, Herge, Steven Moffat, Edgar Wright
Παραγωγή: Peter Jackson, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
Μοντάζ: Michael Kahn, Jabez Olssen
Casting: Scot Boland, Victoria Burrows, Jina Jay
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Andrew L. Jones, Jeff Wisniewski
Βοηθός Σκηνοθέτη: Adam Somner
Εταιρείες Παραγωγής: Amblin Entertainment, DreamWorks SKG, Herge Studios, Kennedy/Marshall Company, WingNut Films
Ειδικά Εφέ: Weta Digital
Χώρες παραγωγής: ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...