Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Ελληνικά Comic Books 74: Μετά τα μεσάνυχτα και άλλες ιστορίες (2009)


Ένα καταπληκτικό comic album με ατμόσφαιρα...

Οι τριάντα τρεις ιστορίες αυτού του λευκώματος διαδραματίζονται στις καλύτερες ώρες για τα μυστήρια της ζωής... Είκοσι εφτά απ΄ αυτές εξελίσσονται «Μετά τα μεσάνυχτα», ενώ άλλες έξι «Άλλες Ιστορίες» φωτίζονται από το πολύ πιο ύποπτο φως της εσωτερικής νύχτας -μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα όχι και τόσο μακρινή δηλαδή. Τα θέματα, όλα, ερωτοτροπούν με την πιο καθημερινή επικαιρότητα: τις ταπεινότερες εμπειρίες του καθενός μας. Το μάτι που βλέπει ωστόσο (η φωνή που διηγείται) δεν συμμερίζεται το σχόλιο του εκφωνητή. Αυτό το μάτι (αυτή η φωνή) αγαπάει με πάθος τους ήρωες της νύχτας και τους αγκαλιάζει με την αύρα της ερεθιστικότερης έγκρισης.
Στις περισσότερες ιστορίες της ενότητας «Μετά τα μεσάνυχτα» πρωταγωνιστούν μια σειρά από γυναίκες, εξοπλισμένες με τα χαρακτηριστικά της femme fatale. Η Μπέττυ ξαγρυπνάει μονάχη διαβάζοντας τη σκέψη του Μάο, η Ρόζμαρι καπνίζει αρειμανίως μελαγχολική, η Αντιγόνη περιμένει σε μια γωνιά κάποιον που μισεί μ΄ ένα μαχαίρι, η Τζένη, βαριά απ΄ τα χρόνια, νοσταλγεί έναν περασμένο έρωτα, η Ντέπη μεθάει τόσο πολύ στα μπαρ που δεν έχει κουράγιο ούτε να ονειρευτεί... Πόρνες, κορίτσια μεγαλωμένα σε περιβάλλοντα του υποκόσμου, γυναίκες που ατύχησαν στη ζωή τους αφηγούνται ελλειπτικά τις ιστορίες της μικρής ζωής τους- ιστορίες εγκαρτέρησης, ιστορίες ήττας, πικρές και απαισιόδοξες. Ιστορίες πλημμυρισμένες στα φετίχ της αυτοκαταστροφής: τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια, αγοραίο έρωτα... Μερικές φορές, για ποικιλία, οι πρωταγωνίστριες αποσύρονται, δίνουν τη θέση τους σε άντρες που, ήδη, έχουν αποσυρθεί από κάθε θεμιτή φιλοδοξία στον κόσμο ετούτο- πλην μιας: να ζήσουν τον χρόνο που περιγράφουν τα καρέ της κάθε ιστορίας σαν να ήταν η τελευταία τους φορά. Κλισέ; Γιατί όχι; Όταν κάνει κανείς μια προσπάθεια να φέρει ένα είδος που βρίθει κλισέ στο σήμερα, οφείλει να αναμετρηθεί με τα κλισέ αυτά- να τα χρησιμοποιήσει είτε διεκπεραιώνοντας με αυτά την ιστορία του είτε παρωδώντας τα.
Το δεύτερο μέρος, οι «Άλλες ιστορίες», δεν είναι συνεκτικές ως αισθητική άσκηση και βαρύνονται με τα αμαρτήματα της φλυαρίας και της αφηγηματικής ευκολίας. Παρ΄ όλα αυτά, ο Παναγιώτης Μητσομπόνος με το βιβλίο του αυτό, δεύτερο μετά τις ιστορίες του Φιλ Πωτ, που είναι μια παρωδία νουάρ, αποδεικνύει ότι μπορεί να στήσει με επάρκεια ατμοσφαιρικά σκηνικά και γοητευτικές μικρές ιστορίες. Έτσι κι αλλιώς, αυτού του τύπου τα κόμικς είναι μικρή εισαγωγή μόνο στον δύσκολο στίβο των εικονογραφημένων αφηγήσεων. Που πάντα κρίνονται από την έκταση και τη συνθετότητα της πλοκής, την πειστικότητα του χαρακτήρα και τη σχέση των αφηγημάτων με την πραγματικότητα.

Δημιουργός: Παναγιώτης Μητσομπόνος
ISBN: 978-960-6750-32-8
Σελίδες: 80
Στοιχεία έκδοσης: Χαρτόδετο, σχήμα 21X29 cm, έγχρωμο
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2009
Λιανική τιμή: €12,54
Εκδόσεις: ΚΨΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...