Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 20: Vanilla Sky (2001)


Επιστημονικής Φαντασίας
Διάρκεια: 133'
Σκηνοθεσία: Cameron Crowe
Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Johnny Galecki, Jason Lee, Kurt Russell
Παραγωγή: Paramount Pictures

Ο David Aames (Tom Cruise) είναι όμορφος, πλούσιος και με προσωπικότητα. Στα 33 του χρόνια εκδίδει στη Νέα Υόρκη το δικό του πετυχημένο περιοδικό και ζει έντονα τη ζωή του. Η Julie (Cameron Diaz) είναι μια καλή του φίλη, που όμως "καμιά φορά κοιμάται μαζί της". Κάποια βραδιά ο David, συναντάει τη Sofia (Penelope Cruz), μια έξυπνη γυναίκα, με ελαφρά ισπανική προφορά η οποία αποδεικνύεται η γυναίκα της ζωής του. Μετά από μια βραδιά πάθους μαζί της, τη χάνει από κοντά του. Όταν όμως η Julie θα ανακαλύψει την ύπαρξη της άλλης γυναίκας, θα πάθει κρίση, απαιτώντας τον David μόνο για τον εαυτό της. Απεγνωσμένη θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, ρίχνοντας το αυτοκίνητό της από μια γέφυρα. Μόνο που στη θέση του συνοδηγού είναι ο David, ο οποίος γλιτώνει το θάνατο αλλά παραμορφώνεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Μετά το τραγικό αυτό συμβάν η Sofia του ανακοινώνει ότι τον αγαπά και οι γιατροί τον πληροφορούν ότι μπορούν να "ξαναφτιάξουν" το πρόσωπό του. Καθώς, όμως, παράξενα και τρομακτικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν, ανακαλύπτει πως η ζωή του έχει ξεφύγει πια από τον έλεγχό του…




Κι αν η όλη υπόθεση σας θυμίζει κάποιο ρομάντσο ή κάποιο βιβλίο συναισθηματικού περιεχομένου, τότε κάνετε λάθος. Πολύ απλά, γιατί τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της ταινίας, η οποία παίρνει πολύ παράξενη τροπή και αν δεν είσαι συγκεντρωμένος όσο την παρακολουθείς, τότε... θα χάσεις το παιχνίδι. Μία από τις καλύτερες και πιο έξυπνες ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία δημιούργησε αμέσως φανατικούς φίλους, ενώ κάποιοι που δεν την... κατάλαβαν, απλώς την αγνόησαν.




Η πολυσυζητημένη αυτή ταινία είναι remake της ταινίας του Alejandro Amenabar με τίτλο «Abre los ojos» («Άνοιξε τα μάτια»). Ο τίτλος της προέρχεται από τον ομότιτλο πίνακα του Monet, που έχει ο David στο δωμάτιό του. Είναι επίσης η ταινία που έφερε κοντά το ζευγάρι Tom Cruise και Penelope Cruz. Στην ουσία της, το Vanilla Sky είναι μια ταινία αρκετά "παράξενη" και από εκείνες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψεις πολλά για την πλοκή της. Γεμάτη μυστήριο και ανατροπές, κρατά το ενδιαφέρον με μόνο μειονέκτημα, ίσως, τους αργούς ρυθμούς. Πρόκειται για μια καλή ταινία που εκτός από την υπόθεση έχει αξιοπρεπείς ερμηνείες και ένα καταπληκτικό soundtrack.



Όταν το soundtrack βοηθά μια ταινία να περάσει σε cult masterpiece εκεί καταλαβαίνεις την δύναμη της μουσικής σε συνδυασμό με την εικόνα. Η γυναίκα του σκηνοθέτη της ταινίας Cameron Crowe, Nancy Wilson, επιμελήθηκε το μουσικό κολάζ που θα έντυνε τόσο την ιδιαιτερότητα των σκηνών όσο και την εξέλιξη της ταινίας. Έντονα ηλεκτρονικό, με αρκετές μπαλάντες και πολύ γνωστά ονόματα να συνεισφέρουν τα πιο “μυστήρια” κομμάτια τους, καθώς η πλοκή γίνεται όλο και πιο περίεργη. Το soundtrack ήταν υποψήφιο για Academy Award και έχει χαρακτηριστεί σαν “a music masterpiece” από τους New York Times.




Η λίστα των μουσικών που περιέχει αυτό το μουσικό κολλάζ είναι μεγάλη, όσο και τα ονόματα που περιέχει, χάρη στις γνωριμίες της Nancy σαν πρώην μουσική δημοσιογράφος του «Rolling Stone». Ονόματα όπως Paul McCartney, Radiohead, R.E.M., Peter Gabriel, Bob Dylan, Jeff Buckley και Chemical Brothers, είναι αυτά που αμέσως σου χτυπάνε στο μάτι αλλά τελικά καταλήγεις να ανακαλύπτεις άλλα τόσα ακούγοντάς το όπως το εκπληκτικό “Can we still be friends?” του Todd Rundgren. Το “I fall apart” τραγουδισμένο από την Cameron Diaz ή αλλιώς Julianna Gianni, όπως ονομάζεται στην ταινία, ήταν μια πραγματική πρόκληση για την Cameron που πάντα θαύμαζε τις rock n roll τραγουδίστριες αλλά η ίδια φοβόταν πολύ να το επιχειρήσει. Με την βοήθεια της Nancy, όμως, το όνειρο έγινε πραγματικότητα και πατώντας πάνω στην φωνή της Nancy το τραγούδι ηχογραφήθηκε επιτυχώς.




Κατά την διάρκεια της ταινίας ακούγονται συνολικά τρία τραγούδια των Sigur Ros (Ισλανδική post-rock μπάντα) από τα οποία μόνο το "Svefn-g-englar" μπήκε στο άλμπουμ. Ο Cameron δήλωσε ότι οι Sigur Ros ήταν μεγάλη έμπνευση και έπαιζαν συνέχεια σαν μουσικό background κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Όλα τα τραγούδια τους έχουν μια ιστορία να πουν και φτάνουν βαθιά στην ψυχή σου... Κάπως έτσι σε κάνει να αισθάνεσαι και η μουσική του «Vanilla sky». Αν την ακούσεις για πρώτη φορά, σου αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι της για πάντα…



Δείτε και τα trailer της ταινίας:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...