Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ας θυμηθούμε... 13: Βόρειοι και Νότιοι / North and South (1985)


Πρόκειται για μια εξαιρετική τηλεοπτική μεταφορά του σπουδαίου μυθιστορήματος του John Jakes "Βόρειοι και Νότιοι". Για πολλούς θεωρείται η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει αριστοτεχνικά το αίσθημα με την περιπέτεια και τα ιστορικά γεγονότα. Χωρίζεται σε τρία μέρη και καλύπτει την περίοδο 1842-1866: τα γεγονότα που προηγήθηκαν του αμερικανικού εμφυλίου, τα γεγονότα του πολέμου και τα γεγονότα που συνέβησαν μετά από αυτόν. Η παραγωγή του πρώτου μέρους έγινε το 1985 (6 επεισόδια των 90 λεπτών), του δεύτερου το 1986 (6 επεισόδια των 90 λεπτών) και του τρίτου το 1994 (3 επεισόδια των 90 λεπτών). Όλα αυτά μας δίνονται μέσα από την ιστορία τριών ανδρών. Ο Νότιος Όρι Μέιν και ο Βόρειος Τζώρτζ Χάζαρντ θα γνωριστούν κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στη στρατιωτική σχολή του Γουέστ Πόιντ. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ισχυρός δεσμός φιλίας και σύντομα θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Στη σχολή θα γνωρίσουν όμως και τον Ελκάνα Μπεντ με τον οποίο εξαιτίας μιας σειράς γεγονότων θα γίνουν θανάσιμοι εχθροί... Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος και οι δύο φίλοι θα βρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα να πολεμούν ο ένας τον άλλο, ενώ συγχρόνως ο Μπεντ θα προσπαθεί να τους σκοτώσει. Εκπληκτικές σκηνές μάχης, εκδίκηση, ανεκπλήρωτοι έρωτες και αμείωτη δράση συνθέτουν τη θρυλική αυτή τηλεοπτική σειρά μαζί με ένα υπέρλαμπρο καστ από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Τζέιμς Στιούαρτ μέχρι την Λίντα Έβανς, τον Τζώνυ Κας και τον Πήτερ Ο' Τουλ. Δυστυχώς δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές, ο Πάτρικ Σουέιζι και ο Ντέιβιντ Καραντάιν, δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας…


Συνολικά για την σειρά εργάσθηκαν περισσότεροι από 140 ηθοποιοί και 100 εργάτες παραγωγής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 8.700 κουστούμια και 15.000 σετ διακόσμησης! Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε μετά από πέντε μήνες γυρίσματα σε πέντε διαφορετικές Πολιτείες.

Σενάριο: John Jakes
Σκηνοθεσία: Richard T. Heffron, Kevin Connor, Larry Peerce
Original Music: Bill Conti
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.

Χαρακτήρες και ηθοποιοί

Οικογένεια Μέιν:
Orry Main: Patrick Swayze
Ashton Main: Terry Garber
Brett Main: Genie Francis
Charles Main: Lewis Smith, Kyle Chandler
Clarissa Gault Main: Jean Simmons
Tillet Main: Mitchell Ryan
Cooper Main: Robert Wagner
Judith Stafford Main: Cathy Lee Crosby
Gus Main: Cameron Finlay

Οικογένεια Χάζαρντ:
George Hazard: James Read
Constance Flynn Hazard: Wendy Kilbourne
Virgilia Hazard: Kirstie Alley
Billy Hazard: John Stockwell, Parker Stevenson
Stanley Hazard: Jonathan Frakes
Isabel Truscott Hazard: Wendy Fulton, Mary Crosby, Deborah Rush
Maude Hazard: Inga Swenson


Υπόλοιποι χαρακτήρες:
Madeline Fabray: Lesley-Anne Down
Elkanah Bent: Philip Casnoff
Justin LaMotte: David Carradine
Burdetta Halloran: Morgan Fairchild
Congressman Sam Greene: David Odgen Stiers
James Huntoon: Jim Meltzer
Salem Jones: Tony Frank
Semiramis: Erica Gimpel
Cuffey: Forest Whitaker
Ned Fisk: Andrew Stahl
Maum Sally: Olivia Cole
Madam Conti: Elizabeth Taylor
Garrison Grady: George Stanford Brown
Augusta Barclay: Kate McNeil
Miles Colbert: James Stewart
Patrick Flynn: Robert Mitchum
Mrs Neal: Olivia de Havilland
Rose Sinclair: Linda Evans
Ezra: Baeu Billingslea
Sam Trump: Peter O' Toole
Gettys: Cliff De Young
Abraham Lincoln: Hal Holbrook
John Brown: Johnny Cash
Jefferson Davis: Lloyd Bridges
Francis Cardozo: Billy Dee Williams


Αναλυτικότερα:
Ο Όρι Μέιν (Patrick Swayze) είναι γιος του ιδιοκτήτη μιας φάρμας στη Νότια Καρολίνα. Η φάρμα λέγεται Μοντ Ρόαγιαλ και ο Όρι, στην αρχή της ιστορίας, ετοιμάζεται να φύγει για σπουδές και εκπαίδευση στο West Point, την φημισμένη Στρατιωτική Ακαδημία. Από το σημείο ακόμα που αποχαιρετάει τους δικούς του, γίνονται αντιληπτές οι λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην οικογένεια Μέιν. Η μητέρα του που τον λατρεύει, ο αυστηρών αρχών πατέρας του και οι δύο αδελφές του, η Μπρετ (Genie Francis) και η Άστον (Terry Garber). Ο Όρι είναι ευαίσθητος αλλά έχει μια ιδιοσυγκρασία περίεργη που τον έφερνε πάντα σε αντιπαράθεση με τον πατέρα του.


Κι ενώ δεν έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από το σπίτι του, καβάλα στο άλογό του, συναντά μια άμαξα που έχει βγει από τον δρόμο της και έχει πέσει σε μια μικρή λίμνη. Σπεύδοντας να βοηθήσει τους ανθρώπους που επιβαίνουν σε αυτή, διαπιστώνει ότι στο εσωτερικό της βρίσκεται η πιο όμορφη κοπέλα που γνώρισε ποτέ! Εκείνη λέγεται Μαντλέιν (Lesley-Anne Down) και ο Όρι σώζει αυτήν και την κουβερνάντα της από ένα νερόφιδο. Αφού γνωρίζονται μαθαίνει ότι η Μαντλέιν είχε για προορισμό την φάρμα του Τζάστιν Λαμότ (David Carradine), η οποία βρίσκεται δίπλα στο Μοντ Ρόαγιαλ! Ο Όρι ανεβάζει την κοπέλα στο άλογό του, αφού η άμαξα έχει πάθει βλάβη και δεν μπορεί να μετακινηθεί και την πηγαίνει εκείνος στον Λαμότ, όπου την περιμένει και ο πατέρας της. Οι δυο νέοι στην διαδρομή γνωρίζονται καλύτερα, δίνουν το πρώτο τους φιλί, ενώ υπόσχονται να γράφουν ο ένας στο άλλον.



Ο Όρι φτάνει στη Νέα Υόρκη για να πάρει το τρένο. Μια ομάδα κακοποιών προσπαθεί να του κλέψει τα πράγματά του και ενώ αυτός χτυπιέται μαζί τους, βρίσκει έναν ανέλπιστο σύντροφο. Ο νεαρός Τζωρτζ Χάζαρντ (James Read) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να τον βοηθήσει και έτσι γνωρίζονται για πρώτη φορά οι δυο τους. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού με το τρένο ο Όρι και ο Τζωρτζ διαπιστώνουν ότι έχουν κοινό προορισμό: το West Point. Μιλούν και για τις οικογένειές τους. Οι Χάζαρντ έχουν ένα εργοστάσιο σιδηρουργίας και ο Όρι βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία που πάντα ζητούσε: να φέρει στο Μοντ Ρόαγιαλ μια μηχανή συγκομιδής και επεξεργασίας βαμβακιού!



Αυτό, βέβαια, αφορά το μέλλον, γιατί προς το παρόν έχουν μπροστά τους μια δύσκολη θητεία και δύο χρόνια στη σχολή χωρίς καθόλου άδεια! Στην Ακαδημία θα κάνουν εχθρό τους τον Μπεντ (Philip Casnoff), έναν γελοίο και κομπλεξικό υπολοχαγό με νότια προφορά. Πρόκειται για έναν ψυχοπαθή που τρομοκρατεί τους ήρωες μας αλλά και τον Νεντ Φισκ (Andrew Stahl), έναν αδύναμο στρατιώτη με οικογενειακά προβλήματα…
Στο μεταξύ, η Μαντλέιν δέχεται την ψυχολογική πίεση του πατέρα της για να δεχθεί για σύζυγο τον Τζάστιν Λαμότ. Έχει πάψει από καιρό να λαμβάνει γράμματα από τον Όρι (δεν ξέρει ότι ο πατέρας της κρατάει όλους τους φακέλους της αλληλογραφίας της με τον νεαρό στρατιώτη) και προκειμένου να γλιτώσουν τη χρεοκοπία αποφασίζει να υποκύψει στον πλούσιο Νότιο.





Όταν ο Όρι και ο Τζωρτζ θα πάρουν την πρώτη τους άδεια θα επισκεφθούν την οικία των Χάζαρντ. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ο Όρι θα ξεχωρίσει την ατίθαση και αντιδραστική Βιρτζίλια (Kirstie Alley), μικρότερη αδελφή του Τζωρτζ. Η Βιρτζίλια θα προσβάλει τον νεαρό Μέιν, στηλιτεύοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι Νότιοι τους δούλους! Ο Όρι θα φύγει για το Μοντ Ρόαγιαλ και φτάνοντας εκεί θα μάθει ότι την ίδια μέρα η οικογένειά του είναι καλεσμένη στον γάμο του Τζάστιν Λαμότ και της Μαντλέιν!



Καθώς θα είναι προσβολή να μην παρευρεθεί, πηγαίνει και εκείνος παρά την μεγάλη του πίκρα. Μετά τον γάμο βρίσκει μια ευκαιρία για να πλησιάσει την Μαντλέιν και παρά το ότι και οι δύο είναι θυμωμένοι, διαπιστώνουν ότι εκείνος που ευθύνεται για την διακοπή της επικοινωνίας τους είναι ο πατέρας της! Το σοκ είναι μεγάλο γι’ αυτούς. Τώρα πια η Μαντλέν είναι παντρεμένη με έναν άνθρωπο που ποτέ δεν ήθελε και ο Όρι δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό!...


Όλα αυτά που σας έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα λαμβάνουν μέρος μόνο στο πρώτο επεισόδιο της σειράς! Η ιστορία είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει βάθος χαρακτήρων, ενώ σε όλο το έργο τα ιστορικά στοιχεία αφθονούν και η αίσθηση που έχει ο θεατής είναι ότι παρακολουθεί ένα αληθινό κομμάτι της Ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών!



Η θητεία και η εκπαίδευση των δύο φίλων συνεχίζεται. Παρόλο που του σώζουν τη ζωή, ο Μπεντ τους φέρεται απάνθρωπα, μέχρι που οι στρατιώτες συνεννοούνται μεταξύ τους, του στήνουν μια παγίδα και τον ξεμπροστιάζουν στα μάτια ενός ανώτερου αξιωματικού. Ο Μπεντ αποπέμπεται από το Σώμα και ορκίζεται να τους εκδικηθεί!
Συμβαίνουν και άλλα πολλά γεγονότα και ο Όρι με τον Τζωρτζ πηγαίνουν στο μέτωπο, στον πόλεμο με το Μεξικό. Για κακή τους τύχη πέφτουν ξανά πάνω στον Μπεντ, ο οποίος επέστρεψε σαν αξιωματικός στο στράτευμα χάρις στον γερουσιαστή πατέρα του! Εκείνος, τους στέλνει σε μια αποστολή αυτοκτονίας, όπου Όρι τραυματίζεται σοβαρά. Αν και γλιτώνει το χτυπημένο του πόδι, θα είναι αναγκασμένος να κουτσαίνει σε όλη του τη ζωή! Αυτό τον ρίχνει στην κατάθλιψη και το ποτό.


Εν τω μεταξύ, ο Τζωρτζ συναντά και ερωτεύεται μια όμορφη Ιρλανδέζα, την Κονστάνς (Wendy Kilbourne) με την οποία αποφασίζουν να παντρευτούν. Πρόκειται για την κόρη του Πάτρικ Φλιν (Robert Mitchum), του στρατιωτικού ιατρού που έσωσε τη ζωή του Όρι.
Ο Τζωρτζ καταφέρνει τελικά να τραβήξει τον φίλο του από την κατάντια και οι δύο οικογένειες αποφασίζουν να επισκεφθούν η μια την άλλη για να γνωριστούν.




Γνωρίζουμε τον Τσαρλς, ξάδελφο του Όρι, με τον οποίο θα δεθούν σημαντικά. Ο Όρι αρχίζει να συναντιέται κρυφά με την Μαντλέιν σε μια ερειπωμένη εκκλησία και εκεί κάνουν για πρώτη φορά έρωτα. Παράλληλα παρακολουθούμε την κακιά και πονηρή Άστον που προσπαθεί να βρει έναν πλούσιο άντρα και την Βιρτζίλια που συνεχώς αντιτίθεται στους δικούς της και γίνεται ενεργό μέλος στον πολιτικό αγώνα για την κατάργηση της δουλείας. Θέλοντας να πείσει και τον εαυτό της ότι το χρώμα του δέρματος δεν μπορεί να διαχωρίζει τους ανθρώπους, ερωτεύεται και παντρεύεται έναν δούλο! Από την άλλη, η Μπρετ και ο μικρότερος αδελφός του Τζωρτζ, ο Μπιλ, αγαπιούνται! Κι ενώ όλα δείχνουν πως οι δύο οικογένειες θα συγγενέψουν, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες…



Ο Αβραάμ Λίνκολν (τον υποδύεται ο Hal Holbrook) εκλέγεται νέος Πρόεδρος της χώρας και όπως είχε διακηρύξει προεκλογικά, καταργεί την δουλεία. Οι Πολιτείες του Νότου αποχωρούν η μία μετά την άλλη από την Ένωση και ο Εμφύλιος Πόλεμος ξεκινά…







Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα για την συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά. Σε περίπτωση αντιγραφής μέρους του κειμένου, παρακαλείσθε όπως αναφέρετε την πηγή.

Επιμέλεια κειμένου/παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το blog "ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ" - 2015

  



3 σχόλια:

  1. 30 χρόνια φαντάζουν λίγα για μία τόσο αγέραστη σειρά....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω ξανά μετά απο τόσα χρόνια ,με την ίδια συγκίνηση , αυτή την υπέροχη σειρά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε.θυμαμαι πότε είχε προβληθεί στην Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...