Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ξενάγηση στην Αθήνα των περιηγητών, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά την αποπεράτωσή του
(Φωτογραφικό Αρχείο ΕΑΜ)

«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας» ονομάζεται η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.
Η έκθεση αποτελεί προάγγελο της επετείου 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία θα εορταστεί το 2016. Σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, με συνοδοιπόρους τους ευρωπαίους περιηγητές.
«Είκοσι δύο εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και δεκατέσσερα πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων προσφέρουν τοπία, εικόνες, μνημεία και χρονικές στιγμές της Αθήνας των περιηγητών, ανατροφοδοτούν τη φαντασία μας και δημιουργούν σημεία εκκίνησης για τις προσωπικές μας αναγνώσεις. Τριάντα πέντε μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών συμπληρώνοντας το γοητευτικό τους αφήγημα για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης. Τη μουσειακή εμπειρία συμπληρώνουν τα μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών, αλλά και η ελληνική μουσική, όπως αυτή που κατέγραψε επισκεπτόμενος την Αθήνα το 1874-75 ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής L.A. Bourgault-Ducoudray», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Τα συνολικά 76 εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γλυπτικής και αρχειακά τεκμήρια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και χαρακτικά, ζωγραφικά έργα και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Έργα έχουν δανείσει ακόμη το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, ψηφιακές εφαρμογές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσανατολιστεί καλύτερα στο μνημειακό τοπίο της πόλης, να ξεφυλλίσει εικόνες από τα βιβλία που εκτίθενται, να ρίξει ματιές στην καθημερινή ζωή της πόλης, καθώς αυτή ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και να αναστοχαστεί πάνω στη σχέση όσων διέμεναν τότε στην Αθήνα, μόνιμα ή προσωρινά, με τις αρχαιότητες, με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών και επιλεγμένων κειμένων από τους περιηγητές, αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του νέου ελληνικού κράτους.
Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και στα αγγλικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20.00 (με επίδειξη πρόσκλησης).
Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10): Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573

1 σχόλιο:

  1. Eξαιιρετική έκθεση-είδηση μέσα στην Ελλάδα των συνεχόμενων εκλογών και της κρίσης. Ας τη τιμήσουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...