Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Ελληνικά περιοδικά 4: Αμαζόνιος (1971)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 17 Ιουνίου 1971
ΤΕΥΧΗ ΣΕΙΡΑΣ: 20
ΣΧΗΜΑ: 17x12
ΣΕΛΙΔΕΣ: 68
ΤΙΜΗ: 3 δρχ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αφοί Στρατίκη – Β. Πολίτης
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: Εβδομαδιαίο
ΚΩΔ. ΑΡΧΕΙΟΘ.: 0009

ΣΧΟΛΙΑ
Τα «αναγνώσματα ζούγκλας», εν έτη 1971, ήταν αρκετά δημοφιλή στη χώρα μας, και ο Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης), έχοντας διανύσει ήδη 9 χρόνια πορείας με το «Μικρό Σερίφη», εμπνέεται από αυτά για να δημιουργήσει το περιοδικό «Αμαζόνιος» του οποίου το πρώτο τεύχος κάνει την εμφάνιση του στα περίπτερα στις 17 Ιουνίου εκείνου του έτους με 68 σελίδες και μικρό, όμορφο μέγεθος.
Η υπόθεση έχει να κάνει με ένα νεαρό Ελληνόπουλο, τον Άλκη Γαλανό. Ο Άλκης, θέλοντας να ανακαλύψει τα ίχνη του πατέρα του -η εξερευνητική αποστολή του οποίου δεν έχει δώσει σημεία ζωής για αρκετούς μήνες- γνωρίζει πλήθος περιπετειών στην ανεξερεύνητη, γεμάτη παγίδες και κινδύνους ζούγκλα του Αμαζόνιου. Από την ομάδα που συντροφεύει το γενναίο νεαρό ξεχωρίζει η όμορφη Μάνια, βασίλισσα των Ιάβας και ο αστείος –alter ego του Πεπιτο Γκονζάλες– Πάμπλο Καράμπα.

Το περιοδικό θα έχει βραχύβια πορεία για πολλούς λόγους. Τα τεύχη δεν είναι αυτοτελή, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα συναρπαστικά επεισόδια, μα η ιστορία εξελίσσεται μάλλον αργά, ενώ τόσο τα μέτρια εξώφυλλα όσο και η συμπαθητική εσωτερική εικονογράφηση παραπέμπουν σε γούεστερν αναγνώσματα, αδυνατώντας έτσι να μας μεταφέρουν το πραγματικό ύφος των ιστοριών. Τέλος, τα κόμικ αναγνώσματα που περιλάμβανε το περιοδικό σαν συμπλήρωμα, «Ο γιος του Ντέηβιντ Κρόκετ» και «Οι περιπέτειες του Τσίκο», δε κινούσαν μάλλον το ενδιαφέρον.
Κάπως έτσι, το Νο 20 με τίτλο «Κραυγές στη νύχτα» (ακόμη και οι τίτλοι δε φέρνουν κάτι από ζούγκλα), που κυκλοφορεί στις 28 Οκτωβρίου, έμελλε να είναι και το τελευταίο της σειράς, αφήνοντας έτσι τις περιπέτειες του Άλκη και της παρέας του δίχως τέλος…


Συγγραφείς: Κώστας Φωτεινός (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) και Λουξ (ψευδώνυμο της Λουκίας Μπακοπούλου)
Εικονογράφηση: Μάκης Γιακουμάτος

ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
1 Το Μαύρο Χέρι
2 Μάνια, η κόρη της ζούγκλας
3 Στην κόλαση του Αμαζονίου
4 Το καταραμένο τοτέμ
5 Οι κεφαλοκυνηγοί
6 Η μούμια
7 Το μυστικό της ζούγκλας
8 Καράμπα εναντίον Ταρζάν
9 Μπλάνγκα Μπαντέιρα
10 Νύχτα κολάσεως
11 Αντίο Μάνια
12 Λούμπα
13 Λος Γκαριμπέιρος
14 Καράμπα μουέρτο
15 Μονομαχία χωρίς οίκτο
16 Ο ποταμός των νεκρών
17 Η πράσινη κόλαση
18 Η πιρόγα αίνιγμα
19 Το μαύρο φάντασμα
20 Κραυγές στη νύχτα

Υπεύθυνοι παρουσίασης: GeorgeAdams + adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...