Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

«Έφυγε» ο πόλισμαν του ελληνικού σινεμά...


Ένας λαμπρός ηθοποιός, που μεσουράνησε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας στο πλευρό του τον μονάκριβο γιο του Θανάση.
Ο Γιώργος Βελέντζας, ο οποίος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της μεγάλης γενιάς των Ελλήνων ηθοποιών και μεγαλούργησε σε περισσότερες από 200 ταινίες(!), τους τελευταίους μήνες ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου.
Γεννημένος στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β. Αργυρόπουλου) με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως».
Επίσης, συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη-Βασιλειάδου-Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με τον Θανάση Βέγγο να κάνει τον Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του τον μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.
Ερμήνευσε πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»). Επίσης, έκανε ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Με τη χαρακτηριστική αρρενωπή φωνή του καθιερώθηκε στο σινεμά, ως ο χωροφύλακας στο «Ενας βλάκας και μισός» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, ο μάγκας στο θρυλικό «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, αλλά και ως γιατρός στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν. Το 1993 για τη συμμετοχή του στη «Ζωή χαρισάμενη» κέρδισε το βραβείο δεύτερου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ από τις τελευταίες τηλεοπτικές δουλειές του ήταν η συμμετοχή του στη σειρά «Κωνσταντίνου κι Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας Μανταρινάκη.
Ο Γιώργος Βελέντζας είναι δεύτερος στη λίστα με τις συμμετοχές στον Ελληνικό Κινηματογράφο, με 201 συμμετοχές!


Φιλμογραφία

Οχυρό 27 1948
Τα αρραβωνιάσματα 1950
Η καφετζού 1956
Μαρία Πενταγιώτισσα 1957
Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα 1958
Μόνο για μια νύχτα 1958
Ένας βλάκας και μισός 1959
Μπουμπουλίνα 1959
Ο Γιάννος και η Παγώνα 1959
Ταξείδι με τον έρωτα 1959
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα 1960
Κασσιανή 1960
Λύτρωσε με αγάπη μου 1960
Στην Κύπρο άρχισε η αγάπη μας 1960
Στρατιώτες δίχως στολή 1960
Το αγρίμι 1960
Το γεφύρι του πεπρωμένου 1960
Το νησί της αγάπης 1960
Το χαμίνι 1960
Τυφλός άγγελος 1960
Χριστίνα 1960
Έξω οι κλέφτες! 1961
Αλίμονο στους νέους 1961
Ευτυχώς... τρελάθηκα! 1961
Μυρτιά 1961
Χαμένα όνειρα 1961
Δουλειές του ποδαριού 1962
Εταιρία θαυμάτων 1962
Η μεγάλη θυσία 1962
Η υπέροχη οπτασία 1962
Κορόιδο γαμπρέ 1962
Ο ταξιτζής 1962
Οι άσσοι της τράκας 1962
Πρέπει να ζήσεις τίμια 1962
Το κορίτσι του λόχου 1962
Siralardaki heyecanlar 1963
Αγάπησα και πόνεσα 1963
Αμόκ 1963
Ανάμεσα σε δυο αγάπες 1963
Για λίγη στοργή 1963
Ευτυχώς χωρίς δουλειά 1963
Καρδιές στην καταιγίδα 1963
Μάνα γιατί με γέννησες 1963
Ο ανηψιός μου ο Μανόλης 1963
Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα 1963
Ο κος πτέραρχος 1963
Ο ταυρομάχος προχωρεί 1963
Οι καθώς πρέπει 1963
Οι σκανδαλιάρηδες 1963
Πληγωμένες καρδιές 1963


Της κακομοίρας 1963
Το μεροκάματο του πόνου 1963
Χτυποκάρδια στο θρανίο 1963
Άλλος για το εκατομμύριο 1964
Ένα παιδί χωρίς όνομα 1964
Ένας ζόρικος δεκανέας 1964
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 1964
Αδικημένη 1964
Απαγωγή 1964
Η σωφερίνα 1964
Κάθε καημός και δάκρυ 1964
Κάτι να καίει 1964
Κατατρεγμένοι της μοίρας 1964
Ο παράς και ο φουκαράς 1964
Οι κληρονόμοι 1964
Πόνεσα πολύ για σένα 1964
Στη θύελλα του πάθους 1964
Τα δάκρυά μου είναι καυτά 1964
Τρία κορίτσια από την Αμέρικα 1964
Χωρίς γονείς κι αδέλφια 1964
Όταν σημάνουν οι καμπάνες 1965
Διχασμός 1965
Η μοίρα ενός αθώου 1965
Καρδιά μου πάψε να πονάς 1965
Μοντέρνα Σταχτοπούτα 1965
Ο επαναστάτης 1965
Ο μετανάστης 1965
Ο ουρανοκατέβατος 1965
Πάρε το δάκρυ μου 1965
Περιφρόνα με γλυκειά μου 1965
Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου 1965
Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου 1965
Στοργή 1965
Τιμωρία 1965
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη 1965
Το φυλαχτό της μάνας 1965
Ένοχοι 1966
Έχω δικαίωμα να σ' αγαπώ 1966
Δοκιμασία 1966
Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά 1966
Θέλω να ζήσω στον ήλιο 1966
Κούνια που σε κούναγε... 1966
Μεγάλη μου αγάπη 1966
Μην αδικήσεις ορφανή 1966
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση 1966


Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο 1966
Ο ζεστός μήνας Αύγουστος 1966
Ο κατατρεγμένος 1966
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει 1966
Σκλάβοι της μοίρας 1966
Τώρα που φεύγω απο τη ζωή 1966
Ήθελε να γίνει βασιλιάς 1967
Αντίο για πάντα 1967
Από λαχτάρα σε λαχτάρα 1967
Δάκρυα οργής 1967
Δακρυσμένα μάτια 1967
Ζητώντας την τύχη στα ξένα 1967
Η κόρη της Πενταγιώτισσας 1967
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί 1967
Κάτι κουρασμένα παληκάρια 1967
Μανωλάκης ο τέντι μπόι 1967
Τα δολλάρια της Ασπασίας 1967
Τα ψίχουλα του κόσμου 1967
Το χρήμα ήταν βρώμικο 1967
Όνειρο απατηλό 1968
Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα 1968
Ζήσε για την αγάπη μας 1968
Η καρδιά ενός αλήτη 1968
Καταραμένη αγάπη 1968
Ξεριζωμένη γενηά 1968
Ο μαχαραγιάς 1968
Ο μπακαλόγατος 1968
Ο πεθερόπληκτος 1968
Ο τσαχπίνης 1968
Ορκίζομαι είμαι αθώα 1968
Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου 1968
Στα σύνορα της προδοσίας 1968
Τα ξένα χέρια είναι πικρά 1968
Ταπεινός και καταφρονεμένος 1968
Τόσα όνειρα στους δρόμους 1968
Ένα ασύλληπτο κορόιδο 1969
Ένας άνδρας με συνείδηση 1969
Αδούλωτη ράτσα 1969
Για την τιμή και τον έρωτα 1969
Η δίκη ενός αθώου 1969
Η κραυγή μιας αθώας 1969
Η λεωφόρος της προδοσίας 1969
Η μεγάλη Ανάσταση 1969
Η σφραγίδα του Θεού 1969
Καινούργια μέρα χάραξε 1969
Κουρέλι της ζωής 1969
Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα 1969
Ο πρόσφυγας 1969
Πληγωμένα νειάτα 1969
Ποιος Θανάσης 1969
Το φθινόπωρο μιας καρδιάς 1969
Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα 1969
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό.... 1969
Φτωχογειτονιά, αγάπη μου 1969
Ένα μπουζούκι αλλιώτικο από τ' άλλα 1970
Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα 1970
Ένας χίπις με φιλότιμο 1970
Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά 1970
Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα 1970
Εσένα μόνο αγαπώ 1970
Ζητούνται γαμπροί με προίκα 1970
Η τύχη μου τρελλάθηκε... 1970
Λιτανεία των ηρώων 1970
Ο μεγάλος ένοχος 1970
Που πας χωρίς αγάπη 1970
Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση 1970
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση 1970
Το παιδί της μαμάς 1970
Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια 1970


Αήττητος 1971
Ανήλικες αμαρτωλές 1971
Αννιώ η τσελιγκοπούλα της κατάρας 1971
Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους 1971
Διακοπές στην Κύπρο μας 1971
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη 1971
Η ηλιογέννητη 1971
Η χαραυγή της νίκης 1971
Θύμιος εναντίον Τσίτσιου 1971
Καυτά ψυχρά κι ανάποδα 1971
Κραυγή της αλήθειας 1971
Ο δρόμος των ηρώων 1971
Ο καμαριέρης της μπουζουξούς 1971
Οι άντρες ξέρουν να αγαπούν 1971
Έρωτας και προδοσία 1972
Η Μεσόγειος φλέγεται 1972
Κλεμμένος έρωτας 1972
Ο Πούσκας των Πετραλώνων 1972
Στην Πόλη αγαπηθήκαμε 1972
Στον ίλιγγο της αμαρτίας 1972
Τύψεις συνειδήσεως 1972
Δικτάτωρ καλεί Θανάση 1973
Ο τσαρλατάνος 1973
Τα χρόνια της οργής 1973
Το πιο γρήγορο μπουζούκι 1973
Εσμέ η τουρκοπούλα 1974
Ο πυρετός της ηδονής 1974
Από που πάνε για τη χαβούζα 1978
Ο ήλιος του θανάτου 1978
Τα παιδιά της πιάτσας 1979
Παγίδα στην Ελλάδα 1982
Ζωή χαρισάμενη 1993
Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων 1997
Το αίνιγμα 1998
Φθινοπωρινή επιστροφή 2001
Παίζει ο θεός με το αλατοπίπερο; 2004
Η καρδιά του κτήνους 2005
Ώρες κοινής ησυχίας 2006
Πικρό χιόνι 2010


3 σχόλια:

  1. Καλός ηθοποιός και σημαντικότατος ερμηνευτής β' ρόλων...ας αναπαυθεί εν ειρήνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τεράστια φιλμογραφία για μία αξιόλογη καριέρα και για μία ακόμη πιο αξιόλογη ερμηνευτική παρουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μερικούς ανθρώπους η πορεία τους στη ζωή δείχνει και το πραγματικό τους μέγεθος -κι ας τους θεωρούμε "μικρούς" εμείς οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...