Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 17: Η συμμορία των επτά δολοφόνων / Seven Men from Now (1956)


Τη δεκαετία του 50 ο γνωστός ηθοποιός Randolph Scott (1898-1987) πρωταγωνίστησε σε μια σειρά low-budget, μα αρκετά αξιόλογων western. Το κορυφαίο εξ αυτών είναι σίγουρα το εξαιρετικό «Seven Men From Now», το όποιο είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Burt Kennedy.
Υπόθεση: Ο πρώην σερίφης Ben Stride (Scott) καταδιώκει μια συμμορία που, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στη Wells Fargo, δολοφόνησαν τη γυναίκα του. Στη πορεία του αυτή διασταυρώνεται με την Annie Grier και το σύζυγο της που κατευθύνονται προς τη Καλιφόρνια, καθώς και τον παράνομο Bill Masters (έξοχος στο ρόλο ο Lee Marvin) ο οποίος θέλει τη λεία της ληστείας για τον εαυτό του ενώ ταυτόχρονα φλερτάρει επίμονα τη νεαρή και όμορφη Annie. Όταν οι διώκτες εντοπίσουν τη συμμορία, η τελική αναμέτρηση παρουσιάζεται με το πλέον συναρπαστικό τρόπο.




Αν και χαμηλού προϋπολογισμού, η ταινία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους φίλους του είδους και όχι αδίκως. Η σκηνοθεσία είναι σφιχτή, μετρημένη, δίχως φτηνούς εντυπωσιασμούς (όπως συμβαίνει σήμερα), με πολύ καλές σκηνές δράσης και δυνατούς – ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Το σενάριο είναι απλό μα πολύ μεστό, ενώ οι πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών ανεβάζουν το πήχη του φιλμ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και ο Κουεντίν Ταραντίνο (μέγας φαν των ταινιών western) έχει δηλώσει την εκτίμηση που τρέφει για το «Seven Men From Now» (ο τίτλος αφορά τη συμμορία που απαρτίζεται από 7 μέλη).
Η ταινία θα ευχαριστήσει απόλυτα τους φίλους του είδους, ενώ και όσοι έχουν επιδερμική σχέση με αυτό μπορούν να απολαύσουν μια άκρως ψυχαγωγική, αυθεντική, δυναμική περιπέτεια. Από εκείνες που σπανιότατα γυρίζονται στις μέρες μας πλέον…




Σκηνοθεσία: Budd Boetticher
Παραγωγή: John Wayne, Andrew V. McLaglen
Σενάριο: Burt Kennedy
Πρωταγωνιστές: Randolph Scott, Gail Russell, Lee Marvin
Μουσική: Henry Vars
Πρεμιέρα: 4 Αυγούστου 1956
Διάρκεια: 78 min
Γλώσσα: Αγγλικά

Κείμενο: GeorgeAdams
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...