Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 15: Το χρυσάφι του Μακένα / Mackenna’s gold (1969)


Είδος: Γουέστερν
Παραγωγή: Columbia Pictures
Σκηνοθεσία: J. Lee Thompson
Σενάριο: Carl Foreman
Μουσική: Quincy Jones
Διάρκεια: 136’
Ηθοποιοί: Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas, Burgess Meredith, Edward G. Robinson, Eli Wallach, Lee J. Cobb, Anthony Quayle, Raymond Massey, Julie Newmar, Keenan Wynn, Ted Cassidy


Υπόθεση: Εικοσιένα άτομα, δεκαεπτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες, αναζητούν την μυθική “Κοιλάδα του Χρυσού” στην επικίνδυνη περιοχή των Ινδιάνων Απάτσι, που έχουν πάρει το “μονοπάτι του πολέμου”. Στην ομάδα των αταίριαστων ανθρώπων ανήκει και ο μάρσαλ Μακένα (Gregory Peck), ο μόνος που γνωρίζει καλά την περιοχή αλλά και την ακριβή τοποθεσία της κοιλάδας στην οποία βρίσκεται ο χρυσός. Στην ομάδα περιλαμβάνονται ακόμα ο αρχηγός των εκτός νόμου, Κολοράντο (Omar Sharif), ο αποστάτης λοχίας του ιππικού, Τίμπς (Telly Savalas), η όμορφη Ινδιάνα Χέσκε (Julie Newmar), δύο ψυχροί φονιάδες, ο Σάντσες (Keenan Wynn) και ο Χατσίτα (Ted Cassidy), ένας εκδότης (Lee J. Cobb), ένας ιερέας (Raymond Massey) και αρκετοί άλλοι…Οχτώ χρόνια πριν, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δύο από τους παραπάνω ηθοποιούς (Gregory Peck και Anthony Quayle) είχαν συνεργαστεί ξανά στο αριστούργημα «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» («The guns of Navarone» - 1961). Η νέα συνεργασία τους μας προσφέρει ένα δυνατό γουέστερν με αρκετή δράση και εξαίρετες ερμηνείες. Ο Gregory Peck είναι ίσως ο πιο ειλικρινής ηθοποιός που έβγαλε το Χόλυγουντ και έχει ερμηνεύσει έναν μακρύ κατάλογο αξιοπρεπών, επιβλητικών ηρώων, όμως συνήθως αποτυγχάνει όταν υποδύεται χαρακτήρες κακών, όπως στο «Μονομαχία στον ήλιο» («Duel in the sun» - 1946). Ο ηθοποιός αυτός εκπέμπει ακεραιότητα σ’ έναν κόσμο όπου η αρετή αυτή σπανίζει και θα παραμείνει αξέχαστος ως μια δύναμη αξιοπρέπειας στον κόσμο του κινηματογράφου.
Το «Mackenna’s gold» είναι βασισμένο σε μια νουβέλα του Will Henry και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 10 Νοεμβρίου 1969.
Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...