Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σινεμά και DVD 11: Φεγγάρι / Moon (2009)


Βρισκόμαστε στο εγγύς μέλλον. Ο αστροναύτης Σαμ Μπελ, κατοικεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και το τριετές συμβόλαιο του με την εταιρεία Lunar Α.Ε. φτάνει στο τέλος του. Αποστολή του είναι να εξορύξει Ήλιο-3, το στοιχείο που αποτελεί πλέον τη βασική πηγή ενέργειας της Γης…


Με σημεία αφετηρίας εξίσου το "Σολάρις" και το "2001", τα βρετανικά κόμικς επιστημονικής φαντασίας που προφανέστατα διάβαζε όταν ήταν μικρός, και προσωπικές εμπειρίες ανασκευασμένες σε εξωγήινο περιβάλλον, ο Ντάνκαν Τζόουνς πραγματοποιεί ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο αξιοθαύμαστο, θαρραλέο και αν μη τι άλλο, μοναδικό.
Ο ήρωάς του, μπορεί να βρίσκεται σε αποστολή σωτηρίας των ενεργειακών αποθεμάτων της Γης αλλά όλα αυτά τα περιφερειακά λίγη σημασία τελικά έχουν σε αυτό το εσωτερικό και νηφάλιο δράμα πάνω στην ταυτότητα και την αναζήτηση του "είναι". Ο Τζόουνς στήνει ένα λίγο ως πολύ μονόπρακτο one-man-show, στηριζόμενος στις πλάτες ενός συγκλονιστικού Σαμ Ρόκγουελ, σε ένα ρόλο σαφώς αβανταδόρικο, αλλά όχι λιγότερο καθηλωτικά ερμηνευμένο, με τον πρωταγωνιστή να ανακαλύπτει διαφορετικές πτυχές της ίδιας ψυχής, αποδίδοντάς τες δίχως στιγμή να καταφεύγει σε ευκολίες και προφανείς μανερισμούς. Χάρη εξίσου στον Ρόκγουελ, στο ευφυές σενάριο και στη σκηνοθεσία που δεν αφήνει μια τόσο δύσκολη ιστορία να κάνει την παραμικρή κοιλιά, ο Τζόουνς καταφέρνει να συνθέσει ένα συναρπαστικό πορτρέτο στο κέντρο μιας ιστορίας επιστημονικής φαντασίας όμοια της οποίας σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.


Βραβευμένο στο φεστιβάλ φανταστικού του Sitges, το "Φεγγάρι" ξεκίνησε ταπεινά και ανεξάρτητα τη διαδρομή του αλλά μοιάζει ήδη προορισμένο για φιλμ-μελλοντικό, σημείο αναφοράς στο είδος του.


Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά: 12 Ιουνίου 2009 (ΗΠΑ)
Σύνθεση μουσικής: Κλιντ Μάνσελ
Προϋπολογισμός: 5 εκατομμύρια USD
Βραβεία- Συμμετοχές:
Βραβείο Michael Powell για Καλύτερη Νέα Μεγάλου Μήκους Βρετανική Ταινία, στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2009
Golden Space Needle Award στο Seattle International Film Festival
Βραβείο καλύτερης Ευρωπαικής ταινίας φαντασίας στο φεστιβαλ Espoo Cinι International Film Festival της Φιλανδίας.
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Sundance 2009
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Tribeca 2009
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Φιλαδέλφεια
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κλίβελαντ
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σαν Φραντσίσκο
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ SXSW (South By Southwest) 2009
Χρυσή Αθήνα (1ο βραβείο) στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Αθήνα 2009


Tips:
Ο σκηνοθέτης Ντάνκαν Τζόουνς (του οποίου το πραγματικό όνομα είναι το σαφώς πιο ευφάνταστο Zowie Bowie) είναι γιος του τραγουδιστή Ντέιβιντ Μπάουι από τον πρώτο του γάμο, με την Άντζελα Μπάουι.
Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Ντάνκαν Τζόουνς.
Τη μουσική επένδυση της ταινίας έχει αναλάβει ο Κλιντ Μανσέλ, γνωστός για την επί χρόνια συνεργασία του με τον Ντάρεν Αρονόφσκι (έχει γράψει, μεταξύ άλλων, μουσική για τις ταινίες «Π», «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο», «Η πηγή της ζωής»).
Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν μόλις 33 ημέρες, ενώ οι σκηνές που διαδραματίζονται στην επιφάνεια της σελήνης, δε γυρίστηκαν χρησιμοποιώντας ψηφιακά εφέ, αλλά με μοντέλα-μινιατούρες των εξωτερικών χώρων.

Δείτε το trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...