Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η... βιβλιογραφία των κόμικς 7: Ανθολόγιο Ελληνικών Αναγνωσμάτων


Γκαούρ Ταρζάν, Ο υπεράνθρωπος,
Μικρός Σερίφης, Γκρέκο - Ο ήρωας των γηπέδων

Στις αρχές του 20ού αιώνα η ευρωπαϊκή παραλογοτεχνία ή λογοτεχνία είναι αυτόχθων. Μιλάει για εντόπιους ήρωες. Η Αμερική η οποία έχει γίνει πλέον ένα συνονθύλευμα φυλών, παραδόσεων και μυθολογιών, αναγκάζεται να προσφύγει στο εξωτικό, τμήμα του οποίου είναι και η επιστημονική φαντασία. Θα δείτε έτσι ότι ο Ταρζάν, ένας από τους ήρωές της, είναι ένας Άγγλος λόρδος στην Αφρική.
Ο Κόναν ο βάρβαρος είναι ένας Άγγλος ο οποίος ζει σε μια προϊστορική και προμυθολογική εποχή. Ο Σούπερμαν είναι ένας εξωγήινος ο οποίος προσγειώνεται. Ο κανόνας δηλαδή της εντοπιότητας, ο οποίος ίσχυε καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής παράδοσης, έχει ανατραπεί. Το στοιχείο αυτό κάνει τους νέους ήρωες έτοιμους προς κατανάλωση σε όλες τις χώρες. Ο Γιώργος θαλάσσης δεν μπορεί να έχει στο Πεκίνο την επίδραση που έχει στην Ελλάδα. Ο Σούπερμαν μπορεί.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το 5ο βιβλίο της σειράς «Ήρωες του Εικοστού Αιώνα», έμελλε να εκδοθεί μετά τον θάνατο του δημιουργού της. Ο Ηλίας Λάγιος, ένας άνθρωπος με γνώσεις γύρω από τους ήρωες της «παραλογοτεχνίας», δεν είναι πια ανάμεσά μας, όμως το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε με τ’ όνομά του, ως ένδειξη τιμής για όλα αυτά που έγραψε και για όλα εκείνα που δεν μπόρεσε να γράψει.
Ο τελευταίος τόμος της σειράς, λοιπόν, αναφέρεται στους δικούς μας, τους εντόπιους ήρωες και τα περιοδικά τους: Γκαούρ-Ταρζάν, Υπεράνθρωπος, Μικρός Σερίφης, Γκρέκο. Περιλαμβάνει αυθεντικά κείμενα και περιπέτειες που έγραψαν οι Νίκος Β. Ρούτσος, Στέλιος Ανεμοδουράς, Πότης Στρατίκης, Γιώργος Μαρμαρίδης.
Άκρως νοσταλγικό και ενημερωτικό! Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

Εκδόσεις: Κατάρτι
Τιμή: 14,00 ευρώ

Πλαφουτζής Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...