Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 7: Γουίλ Άισνερ (Will Eisner) [06/03/1917-03/01/2005] Nέα Υόρκη, Η.Π.Α.


Η πορεία του Will Eisner είναι συνυφασμένη με ολόκληρη την ιστορία των βιβλίων κόμικς, από τις πρώτες ημέρες τους τη δεκαετία του 1930, όταν προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο τους, τη δεκαετία του 1940, όταν έφερε επανάσταση στις αφηγηματικές σειρές κόμικς με το διάσημο The Spirit, έως την ώριμη φάση της δουλειάς του, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όταν ο Will Eisner άνοιξε το δρόμο, με το Συμβόλαιο με τον Θεό, για τη δημιουργία της σύγχρονης graphic novel. Σήμερα τα κορυφαία ετήσια βραβεία των κόμικς (αντίστοιχα των Όσκαρ τού κινηματογράφου) ονομάζονται προς τιμήν του Eisners.


Ο Will Eisner γεννήθηκε πριν 98 χρόνια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από γονείς Εβραίους μετανάστες, οι οποίοι διαισθάνθηκαν εξ’ αρχής τόσο τις καλλιτεχνικές όσο και τις επιχειρηματικές ικανότητες του γιου τους, ιδιότητες που είχε κληρονομήσει από τους ίδιους. Η Ν. Υόρκη ήταν μοιραίο να είναι η μεγάλη επιρροή και έμπνευση για τη δημιουργία των έργων ενός Όρσον Γουέλς των Κόμικς, κυρίως των graphic novels, τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αυτοβιογραφικά.
Μεγαλώνοντας σε γκέτο, κάνοντας διάφορες δουλειές από εδώ κι από εκεί, διαβάζοντας αρκετά, συνειδητοποίησε νωρίς ότι μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να αναδειχτείς μόνο με επίπονη προσωπική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Ήταν αδιανόητο άλλωστε, ειδικά εκείνες τις εποχές, να επιβιώσεις μόνο από την τέχνη σου αν δεν έχεις και το ταλέντο να το συντηρήσεις. Κι ο Eisner όχι απλά επιβίωσε αλλά έβγαλε και χρήματα και μάλιστα το 1939 σε ηλικία τρυφερή (22) που η Αμερική είχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Είχε το ταλέντο και το πνεύμα (spirit) να το κάνει.


Λίγο μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ο Eisner συμμετέχει στο δεύτερο τεύχος του WOW, WHAT A MAGAZINE! Το εξώφυλλο που βλέπετε είναι και το πρώτο που δημιούργησε ποτέ ο καλλιτέχνης. Tην ίδια χρονιά, ιδρύει μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Jerry Iger, το Eisner & Iger Studio, έναν οίκο ο οποίος κατά τις απαρχές της βιομηχανίας των comics έχει ως σκοπό την παραγωγή και διάθεση υλικού σε εκδότες. Τότε ξεκινά και το πειρατικό έπος του, HAWKS OF THE SEAS. Μεταξύ των πρώτων χαρακτήρων που δημιουργεί, είναι η Sheena, Queen of the Jungle, ο Dollman, και η ομάδα των Blackhawks. Το εργαστήριο αυτό, θα αποκτούσε μετέπειτα φήμη, καθώς -μεταξύ άλλων- εκεί ήταν που ο Eisner απέρριψε μια “χοντροκομμένη” πρόταση με τον τίτλο SUPERMAN, από δύο νεαρούς δημιουργούς, τους Jerry Siegel και Joe Shuster!


Το 1940, αφού πρώτα πουλάει στον συνεργάτη του, Jerry Iger, το μερίδιο που είχε στην επιχείρηση, ο Eisner προχωρά στη δημιουργία του πιο διάσημου χαρακτήρα του, του μασκοφόρου πολέμιου του εγκλήματος, Spirit. Στο απόγειο της δημοτικότητας του, ο Spirit εμφανίζεται σε είκοσι μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες, συνολικής κυκλοφορίας πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων, κυκλοφορία τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το εμπορικότερο μηνιαίο comic της Αμερικής, την εποχή εκείνη. Παρότι αρχικά ο Eisner είχε δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που ήταν ντετέκτιβ και όχι μασκοφόρος, υπέκυψε στις πιέσεις των εκδοτών του, τουλάχιστον να βάλει στον ήρωά του μια μάσκα, καθώς η επιτυχία των Superman και Batman, είχε στρέψει το ενδιαφέρον κοινού και εκδοτών στους ήρωες με στολή. “Η μάσκα και τα γάντια που πρόσθεσα αργότερα στον χαρακτήρα, ήταν οι μεγαλύτερες παραχωρήσεις που ήμουν διατεθειμένος να κάνω”, θα δήλωνε αργότερα ο δημιουργός.


Το 1948 ιδρύει την American Visuals Corporation, μια καλλιτεχνική εταιρία εμπορικού χαρακτήρα που παρήγαγε εκπαιδευτικά comics, cartoons και illustrations για πελάτες όπως το Πρόγραμμα Ευρέσεως Εργασίας της κυβέρνησης των Η.Π.Α., η General Motors, η Baltimore Colts, η New York Telephone και η RCA Records. Η ενασχόλησή του με την American Visuals Corporation καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, και καθώς είναι πολύ πιο προσοδοφόρα ενασχόληση από τη συνέχιση του Spirit, ο Eisner θα ρίξει όλο το βάρος του στην εταιρία, οι δραστηριότητες της οποίας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Το 1978 δημιουργεί το πρώτο επιτυχημένο graphic novel -κάνοντας διάσημο τον όρο- με το πρωτοποριακό, A CONTRACT WITH GOD. Το ημί-αυτοβιογραφικό αυτό graphic novel φέρνει επανάσταση στα comics, εμπνέοντας παγκοσμίως αμέτρητους άλλους συναδέλφους του, να τον μιμηθούν. Στις μέρες μας, τα graphic novels είναι το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο είδος λογοτεχνίας στην Αμερική. Σε μια ηλικία, που οι περισσότεροι σύγχρονοί του έχουν αποσυρθεί, ο Eisner δημιουργεί μετά το A CONTRACT WITH GOD, είκοσι επιπλέον graphic novels και εκπαιδευτικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων κλασσικών έργων, όπως τα DROPSIE AVENUE, INVISIBLE PEOPLE, LIFE ON ANOTHER PLANET, MINOR MIRACLES, NEW YORK: THE BIG CITY, THE BUILDING, THE DREAMER, κ.α., παράγοντας σχεδόν έναν τίτλο το χρόνο, μέχρι τον θάνατο του.


Το 1988 γίνονται θεσμός τα Eisner Awards, από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους βραβεία της βιομηχανίας των comics. Τα βραβεία παίρνουν το όνομα τους από αυτόν και παρουσιάζονται ετησίως σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο μεγαλύτερο comics convention της Αμερικής, στο San Diego.
Ο Will Eisner αφήνει την τελευταία του πνοή στις 3 Ιανουαρίου 2005, ύστερα από επιπλοκές σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Η κληρονομιά του παραμένει και θα παραμείνει ζωντανή, όσο η τέχνη των comics, θα εξακολουθεί να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις με την ξεχωριστή δυναμική της.


Πληροφορίες πήραμε από τις ιστοσελίδες:
http://www.mixgrill.gr
http://www.comicdom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...