Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 35: Ο κύριος Μερσέντες (Μυθιστόρημα)


Ένα αγωνιώδες ταξίδι στο μυαλό ενός παράφρονα δολοφόνου

Είναι ένα κρύο, μουντό ξημέρωμα σε μια χτυπημένη από την οικονομική κρίση πόλη της Αμερικής. Εκατοντάδες άνεργοι σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες μιας Ημερίδας Εύρεσης Εργασίας. Ξάφνου, μέσα από την ομίχλη προβάλλει ένα αυτοκίνητο. Ένας μοναχικός οδηγός θερίζει το πλήθος των ανέργων με μια κλεμμένη Μερσέντες, κι αφού σπείρει τον θάνατο εξαφανίζεται.
Μήνες αργότερα, ο Μπιλ Χότζες, πρώην αστυνομικός, λαμβάνει μια επιστολή που τον συγκλονίζει και τον βγάζει από τη μίζερη απραξία του συνταξιούχου. Ο αποστολέας αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό με τη Μερσέντες. Και προκαλεί τον Χότζες να τον βρει πριν κάνει το επόμενο βήμα του…
Ο κύριος Μερσέντες ετοιμάζεται να νιώσει ξανά την ανυπέρβλητη έξαψη που του χαρίζει ο θάνατος των άλλων. Αλλά αυτή τη φορά έχει στο μυαλό του κάτι πολύ μεγάλο. Κάτι που θα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Εκτός κι αν ο Χότζες καταφέρει να τον σταματήσει…
Ο μεγάλος Στίβεν Κίνγκ σε ένα διαφορετικό βιβλίο, όπου ο τρόμος είναι απτός και το πιο σκοτεινό κακό φωλιάζει μέσα στην ίδια την ανθρώπινη ψυχή…

«Στο μεγαλύτερό του μέρος το βιβλίο είναι αμείλικτο και ανελέητο, και το πιο τρομακτικό κομμάτι απ' όλα είναι το πόσο πιθανό είναι όλο αυτό το σενάριο».
-Miami Herald

«Ένα πολύ σκοτεινό μυστήριο το οποίο ποτέ δεν κλείνει την πόρτα στην αγάπη, στην απώλεια και, πιθανώς, στη λύτρωση».
-Cleveland Plain Dealer

«Ο Χάρτσφιλντ… μοιάζει πολύ στον Νόρμαν Μπέιτς από το Ψυχώ… Μπορείτε να τον προσθέσετε στη λίστα με τους κορυφαίους κακούς του Κινγκ…»
-Boston Herald

«Το πιο καθαρό θρίλερ μυστηρίου στην καριέρα του Κινγκ… Αναθεματισμένα φρέσκο».
-Booklist

«Ωραία σκοτεινό, καθόλου προβλέψιμο και απολύτως ψυχαγωγικό».
-Kirkus

Σελίδες Νοσταλγίας/Ελισάβετ Ατζολιδάκη: Το βιβλίο αυτό ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο αστυνομικό θρίλερ του Κινγκ χωρίς την έννοια του μεταφυσικού (αντίθετα με τα "Χρήσιμα Αντικείμενα" και το "Πρόσωπο του Φόβου"). Το ξεκίνημά του είναι φαινομενικά ήρεμο, μέχρι που συμβαίνει το μακελειό. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, το μυθιστόρημα γίνεται συναρπαστικό. Σε αυτό συμβάλλει και η παρουσίαση των χαρακτήρων, καθώς και το ταίριασμά τους στην πορεία της ιστορίας.
Η εξέλιξη της πλοκής είναι γρήγορη, χωρίς περιττές λεπτομέρειες ή υπερβολικά εκτενείς περιγραφές. Ο δε κύριος Μερσέντες είναι ένας από τους πιο αδίστακτους κακούς που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας. Η μονομαχία του με το συνταξιούχο ντετέκτιβ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους.
Το παρόν βιβλίο είναι, κατά την προσωπική άποψη της γράφουσας, ένα από τα καλύτερα του Κινγκ. Να σημειώσω πως το εν λόγω μυθιστόρημα αποτελεί το πρώτο μέρος της "Τριλογίας Μερσέντες". Ακολουθείται από τα "Ό,τι βρεις, δικό σου" και "End of Watch" (το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά).

Πρωτότυπος τίτλος: Mr Mercedes
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Σελίδες: 512
ISBN: 9789605070748
Ημερομηνία Α' έκδοσης: Δεκέμβριος 2014
Ημερομηνία Β' έκδοσης: Ιανουάριος 2015
Τιμή: € 8,40
Εκδόσεις: Bell

👬349

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...