Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 27 / Βιβλιοκριτική: Νεκρή γραμμή (Μυθιστόρημα)


Ένα μεταφυσικό θρίλερ που κόβει την ανάσα και ανεβάζει την αγωνία έως την τελική του κορύφωση.

Ο Σταμάτης Κόκκινος σκότωσε τη γυναίκα της ζωής του. Η σκέψη αυτή τον βασανίζει κάθε μέρα μετά το τροχαίο που την πήρε μακριά του και άφησε πίσω εκείνον.
Οι μέρες του κυλάνε χωρίς νόημα μέσα σ’ ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόνη του λύτρωση, τα τελευταία λόγια της Ιωάννας στον τηλεφωνητή του.
Ωστόσο, όλα όσα πίστευε ο πρώην αστυνομικός θα ανατραπούν όταν γνωρίσει τον Ιεροκλή, έναν αλλόκοτο ιδιωτικό ντετέκτιβ που ξέρει για εκείνον περισσότερα απ’ όσα θα ’πρεπε.
Μυστικά του παρελθόντος που αρνούνται να παραμείνουν θαμμένα. Αμαρτίες που θα πρέπει να πληρωθούν με το μέγιστο τίμημα. Και στη μέση όλων, ένα παλιό τηλέφωνο που χτυπάει τις νύχτες, με φωνές νεκρών στην άλλη άκρη της γραμμής. Που ζητούν… τι; Ειρήνη, εξιλέωση, εκδίκηση…

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει άψογα την αστυνομική πλοκή με τον μεταφυσικό τρόμο!

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε στην Ξάνθη και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δυο πόλεις γεμάτες φαντάσματα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Η αγάπη του για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου και μυστηρίου. Η δουλειά του έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. "Το φως μέσα μου", η πρώτη του συλλογή βραβευμένων διηγημάτων τρόμου, κυκλοφόρησε το 2013. Η "Νεκρή γραμμή" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα μεταφυσικό θρίλερ τρόμου με noir προεκτάσεις. Ένα είδος που το αποφεύγουν συνήθως οι Έλληνες συγγραφείς, εκτός από κάποιους λίγους οι οποίοι κατορθώνουν για χρόνια να συντηρούν ένα κοινό που διψά για νέα έργα.
Το βιβλίο σε βάζει απ' την αρχή στα βαθιά, καθώς ξεκινά με την άγρια δολοφονία ενός ζευγαριού, της Καλίνας και του Κώστα, συνεργάτη του Ιεροκλή Χατζή, ενός μυστηριώδη ντετέκτιβ της πόλης της Θεσσαλονίκης. Την δολοφονία διαπράττει ένας... νεκρός, ένα πλάσμα που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον δικό μας κόσμο. Ο Χατζής θα αναζητήσει νέο συνεργάτη και εντελώς τυχαία(;) θα συναντήσει τον Σταμάτη Κόκκινο, έναν πρώην αστυνομικό, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα το οποίο στέρησε τη ζωή στη συνεργάτιδα του. Ο Σταμάτης θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τον θάνατό της και περνά μια ενοχική και δυστυχισμένη περίοδο, έως την στιγμή που δέχεται την πρόταση συνεργασίας του Χατζή. Η πρώτη του επαφή με τον παράξενο κόσμο του ντετέκτιβ, θα γίνει όταν ανακαλύψει μια παλιά χαλασμένη τηλεφωνική συσκευή στην αποθήκη του γραφείου του, η οποία χτυπάει χωρίς να είναι συνδεδεμένη και όταν σηκώνει το ακουστικό ακούει διάφορες ανατριχιαστικές φωνές! Συμμετέχοντας στην παρακολούθηση της χήρας ενός πλούσιου σκηνοθέτη, ο οποίος βρέθηκε άγρια δολοφονημένος, θα έχει την δεύτερη μεταφυσική εμπειρία του, καθώς θα αντιληφθεί κοντά του τον νεκρό να παρακολουθεί κι εκείνος την "άτακτη" γυναίκα του! Κι ενώ, σχεδόν χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, αναπτύσσει μια ερωτική σχέση με την Ράνια, την ανεξάρτητη και αντιδραστική κόρη του Χατζή, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως έχει μπλεχτεί σε μια αλλόκοτη και παράξενη περιπέτεια, που το τέλος της δεν μπορεί κανείς να φανταστεί...
Το θέμα της ιστορίας είναι από μόνο του ιδιαίτερο. Νεκροί που επιστρέφουν από τον άλλο κόσμο για να βασανίσουν και να εκδικηθούν, δεν το λες και κάτι συνηθισμένο. Οι περισσότεροι συγγραφείς θα είχαν ενδοιασμούς στο να γράψουν για ένα τέτοιο θέμα, καθώς θέλει μεγάλη προσοχή το να οδηγείς το σενάριο της ιστορίας σου στα άκρα και να ακροβατείς συνεχώς μεταξύ εφιάλτη και πραγματικότητας. Είναι εύκολο να χαθείς ακολουθώντας τα ίχνη των δικών σου ηρώων και τελικά το γραπτό σου να θυμίζει καρικατούρα και να βγάζει γέλιο αντί για τρόμο. Ο Κέλλης εδώ παίρνει άριστα, μιας και το φανταστικό στοιχείο στο βιβλίο του εναρμονίζεται πλήρως με την υπόλοιπη ιστορία, παραστατικά και επιδέξια παρουσιασμένο, ακολουθώντας απλούς και σαφείς κανόνες, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν είχαμε να κάνουμε πραγματικά με μια άλλη διάσταση, έναν άλλο παράλληλο κόσμο.
Οι ήρωες της ιστορίας, παρόλο που είναι καλοδουλεμένοι, δεν γίνονται ιδιαίτερα αγαπητοί και δύσκολα ταυτίζεσαι μαζί τους, ακόμα και με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Κι αυτό γιατί όλοι τους έχουν τα αδύνατα σημεία τους, την σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς τους, τις συνεχόμενες λάθος επιλογές τους. Έστω κι έτσι, όμως, οι ήρωες είναι συμπαθητικοί, ακόμα και οι "κακοί" εμπνέουν συμπάθεια με τις συνθήκες απόλυτου τρόμου που αντιμετωπίζουν.
Ο Κωνσταντίνος Κέλλης ξέρει να γράφει και γράφει καλά. Παρά τις περίπου 450 σελίδες του, το κείμενο κυλάει αβίαστα και με μεγάλη ευκολία. Η πλοκή είναι σωστά και τυπικά δομημένη, με σωστές μεταβάσεις από το παρόν στο παρελθόν και από τον πραγματικό κόσμο σ' εκείνο των νεκρών. Αν και αρκετά προβλέψιμη η υπόθεση για τους μυημένους του είδους, ωστόσο οι ωμές περιγραφές και οι δυνατές συγκινήσεις δεν λείπουν και σε βυθίζουν σε κάποια τρομακτικά μονοπάτια, που σίγουρα για πρώτη φορά διαβαίνεις.
Η πολύ όμορφη, καλαίσθητη έκδοση, με το ιδιαίτερο εξώφυλλο που σίγουρα τραβάει το μάτι και προϊδεάζει τον αναγνώστη για το τι πρόκειται να διαβάσει, είναι από τα θετικά του βιβλίου που μπορεί να ομορφύνει και την δική σας βιβλιοθήκη.
Ο Κέλλης, σίγουρα, πρόκειται να μας προσφέρει και μελλοντικά εξίσου σημαντικά αναγνώσματα. Τα περιμένουμε...

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κέλλης
Σελίδες: 464
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-634-3
Τιμή: 13,90€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

👬290

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...