Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Για την βιβλιοθήκη σας... 1: Τα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα των sixties


Είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό και ελπιδοφόρο, αυτή τη συγκεκριμένη εποχή στη χώρα μας να κυκλοφορούν τόσο ιδιαίτερης, νοσταλγικής και υψηλής αισθητικής, βιβλία. Ο -μόλις 39 ετών!- Νίκος Σάρρος μπορεί να μην έζησε την εποχή που μεσουρανούσαν τα μουσικά σχήματα που παρουσιάζονται στο παρόν βιβλίο. Διαβάζοντάς το όμως (ή ακόμη και απλά ξεφυλλίζοντας το!) ο νοσταλγός/αναγνώστης κάθε ηλικίας θα νιώσει σα να ήταν και ο ίδιος εκεί, τότε που οι κάθε λογής συναυλιακοί χώροι έπαιρναν φωτιά από τα υπέροχα τραγούδια αυτών των νεανικών συγκροτημάτων της pop-rock σκηνής των sixties!
Στις 350 άκρως καλαίσθητες σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας μας συστήνει εκατοντάδες σχήματα της χρυσής αυτής δεκαετίας. Σχήματα μέσα από τα οποία έκαναν τα πρώτα τους βήματα μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος, ο Γιάννης Βαρδής, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο φοβερός κιθαρίστας Γιάννης Κιουρκτσόγλου, για να αναφέρω απλά κάποια χαρακτηριστικά ονόματα. Εδώ παρουσιάζονται και δεκάδες άσημα γκρουπάκια της εποχής (δίπλα σε πασίγνωστα ονόματα όπως οι θρυλικοί Olympians, Sounds, Forminx, Idols κ.α.) τα οποία δεν μπόρεσαν ποτέ να ηχογραφήσουν ούτε ένα τραγούδι, έδωσαν όμως κάποιες αξέχαστες live εμφανίσεις! Δύο είναι, ουσιαστικά, τα μεγάλα ατού του βιβλίου: Πρώτον, οι εκατοντάδες αδημοσίευτες και άκρως δυσεύρετες ως τώρα φωτογραφίες όλων αυτών των συγκροτημάτων, οι οποίες δημοσιεύονται στο βιβλίο σε εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης και γοητευτική ασπρόμαυρη καθαρότητα. Δεύτερον, τα κείμενα που τις συνοδεύουν, τα οποία είναι γεμάτα με μια καλώς εννοούμενη νοσταλγία, περιγραφική ζωντάνια, μα κυρίως με απίστευτα πλούσιο πληροφοριακό υλικό, που δεν είχε δει ποτέ ως τώρα το φως της δημοσιότητας.
Εμφανέστατη είναι η αγάπη του Νίκου Σάρρου τόσο για την εποχή που μεσουρανούσαν αυτά τα σχήματα όσο και για τη πραγματικά όμορφη μουσική αυτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η συλλογή όλων των στοιχείων και των φωτογραφιών που απαρτίζουν αυτό το εξαίσιο βιβλίο, αποτελούν προϊόν προσωπικής έρευνας του συγγραφέα ο οποίος κατάφερε μέσα σε ένα διάστημα αρκετών χρόνων να συναντήσει πολλούς από τους μουσικούς της εποχής και να αποσπάσει από αυτούς πολύτιμες λεπτομέρειες, άγνωστα ντοκουμέντα της μουσικής σκηνής, καθώς και τις σπανιότατες φωτογραφίες που κοσμούν την έκδοση.


Τα ελληνικά συγκροτήματα των sixties, είναι ένα βιβλίο που καλύπτει ένα εκδοτικό κενό, ένα έργο που αποτελεί απαραίτητο σύντροφο και οδηγό για κάθε φίλο, ερευνητή, συλλέκτη, ακροατή μα και απλό ρομαντικό νοσταλγό της χρυσής αυτής δεκαετίας για την εγχώρια μουσική σκηνή. Είτε αυτός την έχει βιώσει, είτε απλά την έχει λατρέψει δίχως να την έχει ζήσει -όπως ο γράφων! Ελπίζουμε αυτό το εκδοτικό εγχείρημα να βρει το δρόμο για πολλά χέρια έτσι ώστε ο δημιουργός του να προβεί σε μία συμπληρωματική έκδοση (όπως ο ίδιος δηλώνει) με σχήματα που δε μπόρεσε να συμπεριλάβει εδώ λόγω έλλειψης του απαραίτητου φωτογραφικού υλικού. Εμείς θα περιμένουμε. Ως τότε ας ρουφήξουμε κάθε σελίδα αυτού του υπέροχου έντυπου εγχειρήματος. Νίκο, τα συγχαρητήρια μου!

Συγγραφέας: Νίκος Σάρρος
Εκδόσεις: Δ. Μισκής Α.Β.Ε.Ε.
ISBN: 978-618-81768-0-5
Σελίδες: 352
Τιμή: 35,00 ευρω

Επιμέλεια κειμένου/παρουσίασης: Χρήστος Νάστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...