Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Παράτολμοι άντρες και ραγισμένες καρδιές! Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα!


Αγαπητοί φίλοι, σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό (τουλάχιστον για εμάς) ντοκυμανταίρ.
Το «Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα!», είναι ένα από τα αφιερώματα της ΕΡΤ σε περιοδικά του τύπου «Μικρός Σερίφης».
Πρόκειται για μια έρευνα του Νίκου Πλατή, με αφηγητή τον Δημήτρη Πετρόπουλο και σκηνοθεσία του Διονύση Γρηγοράτου.
Ο αφηγητής κάνει αναφορά στα πρώτα αναγνώσματα γουέστερν και στα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών τους. Αναφέρεται στις εξιστορήσεις κατορθωμάτων γνωστών χάρτινων ηρώων καθώς και στη διάδοσή τους. Μιλάει για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του είδους, για τους Ινδιάνους αλλά και τους συγγραφείς των αναγνωσμάτων.
Το ντοκυμανταίρ είναι διανθισμένο με σκηνές από διάφορα γουέστερν, ενώ παρουσιάζονται εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες από ξένα και ελληνικά περιοδικά γουέστερν: Τεξ, Τζόναθαν Κάρτλαντ, Κλασσικά Εικονογραφημένα, Μικρός Κάου-μπόυ, Μικρός Σερίφης, Μικρός Αρχηγός, Λούκυ Λουκ, Περιπέτειες του Λούκυ Λουκ, Αστήρ, Μάσκα, Μυστήριο, Ταμ-Ταμ, Περιπετειώδη Κόμικς, Αγόρι, Μπονάντσα, Αυτοτελές, Κατάκτηση της Δύσης και Κοκομπίλ.
Δείτε τον αγαπημένο συγγραφέα και δημοσιογράφο, Γιώργο Μαρμαρίδη, να καπνίζει, να πυροβολεί, να γράφει και να διαβάζει αποσπάσματα από την περιπέτεια «Το τρύπιο αστέρι» (Μικρός Κάου-μπόυ 298).
Για πρώτη και μοναδική φορά εμφανίζονται εδώ εικόνες από τα γραφεία των εκδόσεων του Μικρού Κάου-μπόυ, από τις αποθήκες, αλλά και από τα εργαστήρια παραγωγής!
Το «Χάρτινες σέλες και άσφαιρα εξάσφαιρα!», μπορείτε να το βρείτε στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ (ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που σταδιακά κάνουν πραγματικότητα ένα τεράστιο έργο) και συγκεκριμένα, μπορείτε να το δείτε σε αυτή τη διεύθυνση: http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6983&tsz=0&act=mMainView


Στην ίδια σειρά, είχαν προβληθεί (και μπορείτε να τα εντοπίσετε κι αυτά στο αρχείο της ΕΡΤ), άλλα δύο ντοκυμανταίρ:
1. «Η ελληνική… τόλμη και γοητεία»
με θέμα την πορεία των λαϊκών αισθηματικών αναγνωσμάτων στην Ελλάδα.
(http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6985&tsz=0&act=mMainView)
2. «Το συνδικάτο της… Μάσκας»
με θέμα του την πορεία των διάφορων αστυνομικών ιστοριών που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα (εδώ εμφανίζεται και πάλι ο Γιώργος Μαρμαρίδης, αλλά και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης).
(http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=6981&tsz=0&act=mMainView)


Ελπίζουμε να τα απολαύσετε…
Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και άλλες εκπομπές του είδους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...