Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Το αρχείο της Άγριας Δύσης 3: Οι τραπεζίτες και ο διηπειρωτικός σιδηρόδρομος


Ο διηπειρωτικός σιδηρόδρομος ήταν ένα μεγάλο όνειρο, ένα όραμα πολλών σπουδαίων ανθρώπων για πάρα πολλά χρόνια.
Για να γίνει πραγματικότητα, δεν αρκούσε μόνο η πολιτική βούληση των κυβερνώντων. Δημιουργήθηκαν δύο μεγάλες τεχνικές εταιρείες, η Union Pacific και η Central Pacific, με σκοπό να υλοποιήσουν το έργο. Η μια θα ξεκινούσε την γραμμή από τα ανατολικά και η άλλη από τα δυτικά. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για μια τεράστια οικονομική επιχείρηση, η οποία θα έπρεπε να έχει την υποστήριξη των μεγάλων τραπεζιτών της εποχής. Οικονομικά τραστ τα οποία αργότερα θα ίδρυαν τις μεγάλες βιομηχανικές αυτοκρατορίες της Αμερικής. Οι επικεφαλής τους ήταν άνθρωποι με μεγάλα σχέδια αλλά και αδίστακτοι.


Κινέζοι εργάτες δουλεύουν για την Central Pacific
στα εργοτάξια της Σιέρρα Νεβάδα


Επετειακό γραμματόσημο των Η.Π.Α. για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ολοκλήρωση της γραμμής (1944)

Οι «πόλεμοι» που έκαναν μεταξύ τους για την οικονομική κυριαρχία, έγραψαν μια ολόκληρη ιστορία και επηρέασαν τα γεγονότα της Δύσεως. Ενώ εκεί κάτω χιλιάδες άνθρωποι μοχθούσαν και πέθαιναν για να κατακτήσουν μέτρο-μέτρο την ήπειρο, στα πολυτελή γραφεία της Ανατολής, πρόσωπα όπως ο Τζιμ Φισκ, ο Ντάνιελ Ντριού, ο Κορνήλιος Βάντερμπιλτ και άλλοι, κινούσαν τα νήματα της οικονομίας.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της δραστηριότητας, υπόγειας και φανερής, ήταν η γέννηση νέων πόλεων, η δημιουργία συμμοριών και φυσικά η εξολόθρευση των ινδιάνικων φυλών…


Φωτογραφία-ντοκουμέντο από την ημέρα που ενώθηκε η γραμμή από την Union και την Central Pacific (10η Μαΐου 1869).
Κάτω, καλλιτεχνική απεικόνιση του γεγονότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...