Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 3: Το Κόκκινο Ποτάμι / Red River (1948)


Η.Π.Α., 1948, 133΄, Α/Μ, Σκηνοθεσία: Howard Hawks, Arthur Rosson, Σενάριο: Borden Chase, Ηθοποιοί: John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan, John Ireland

O Howard Hawks είναι αναμφισβήτητα, μαζί με τον –ανυπέρβλητο– John Ford, οι σημαντικότεροι δημιουργοί αυτού που αποκαλούμε Αμερικανικό Γούεστερν. Το «Κόκκινο ποτάμι», γυρισμένο το 1948, αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων έργων του είδους, γεμάτο όμορφες, λυρικές, συναρπαστικές σεκάνς που απεικονίζουν μοναδικά το θαυμαστό όσο και επικίνδυνο τοπίο της άγριας δύσης.


Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά εκδοχή της «Ναυτικής ανταρσίας» (1935) και παρουσιάζει τη σφοδρή σύγκρουση δυο αντρών, του Τομ Ντάνσον (έξοχος, ως συνήθως, ο John Wayne) και του κατά πολύ νεότερού του Μάθιου Γκαρθ (Montgomery Clift).



Οι δυο πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις και τα κοπάδια τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια ισχυρή συμμαχία. Ενώ, όμως, οδηγούν το κοπάδι στο Μισούρι, ο Ντάνσον γίνεται όλο και περισσότερο αυστηρός και τυραννικός με τους γύρω του, ωθώντας έτσι το Μάθιου να πάρει το κοπάδι του και ν’ αλλάξει κατεύθυνση. Ο Ντάνσον υπόσχεται να βρει και να σκοτώσει το νεαρό «επαναστάτη», θάβοντας βαθιά μέσα του τα αισθήματα θαυμασμού και –πατρικής– αγάπης που τρέφει για τον αντίπαλό του.



Το φινάλε –που δεν θ’ αποκαλύψουμε εδώ, ευκαιρία να το (ξανά)δείτε– είναι χαρακτηριστικό δείγμα της σκηνοθετικής μαεστρίας του Hawks, που μας χαρίζει εδώ μια από τις πλέον αξέχαστες στιγμές του είδους. Οι εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο του καστ (φοβεροί οι Walter Brennan και John Ireland), καθώς και η υποβλητική μουσική επένδυση του Dimitri Tiomkin, συμβάλουν με τη σειρά τους στην αισθητική ολοκλήρωση αυτού του κινηματογραφικού έπους που, 67 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία του, συναρπάζει το ίδιο όπως και τότε…


Δείτε το trailer της ταινίας:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...