Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 3: Βύρων Απτόσογλου (Byron) [1921-1990] Ελλάδα


Ο Βύρων Απτόσογλου ήταν Έλληνας σχεδιαστής και εικονογράφος του οποίου δουλειές περιέχονται σε κάθε είδους έντυπο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, εργάσθηκε ως ζωγράφος και γλύπτης αλλά έγινε πασίγνωστος ως καλλιτέχνης εικονογραφημένων εκδόσεων και θεωρείται από τους "πατριάρχες" του ελληνικού κόμικς.


Στα 1953 από κοινού με το σεναριογράφο και εκδότη Στέλιο Ανεμοδουρά δημιούργησαν το εβδομαδιαίο περιοδικό ανάγνωσμα "Μικρός Ήρως" του οποίου η έκδοση διήρκεσε έως και το 1968, ενώ την επόμενη τριετία η ιστορία μεταφέρθηκε σε 15θήμερο έντυπο πλήρους εικονογράφησης (κόμικς), στο οποίο ο Απτόσογλου ήταν ο κύριος σχεδιαστής.
Η σαφήνεια, η πλαστικότητα των γραμμών, η προσήλωση στη λεπτομέρεια και η απόδοση συναισθηματικών προεκτάσεων μέσω του σχεδίου ήταν μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του Έλληνα καλλιτέχνη που έφυγε από κοντά μας το 1990 σε ηλικία 69 ετών, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το μεγάλο του όνειρο, τη μεταφορά της Οδύσσειας σε κόμικς.


Τα σχέδια του Βύρωνα Απτόσογλου που δημοσιεύονται, είναι από το περιοδικό Ρομάντσο. Εκεί, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, διάνθιζε με τα σκίτσα του τα κείμενα του Γιάννη Β. Ιωαννίδη, τα οποία ήταν σχετικά πάντα με την Ελληνική Ιστορία. Κάτω, δημοσιεύουμε μία σελίδα από τις περιπέτειες του Μπλεκ, ζωγραφισμένη από τον αξέχαστο “Byron”.


Απόσπασμα του κειμένου ανήκει στον πολύ καλό μας φίλο aNwDyNos, τον οποίο ευχαριστούμε και για την παραχώρηση μέρους των εικόνων από το προσωπικό του αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...