Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 2: Το Μεγάλο Ανθρωπάκι / Little Big Man (1970)


Χώρα παραγωγής: Η.Π.Α.
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14 Δεκεμβρίου 1970 (Νέα Υόρκη)
Σκηνοθεσία: Arthur Penn
Ηθοποιοί: Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Martin Balsam, Richard Mulligan, Jeff Corey, James Anderson
Σύνθεση μουσικής: John P. Hammond
Διάρκεια: 139'

Μια έξοχη ταινία. Ένα γουέστερν που πολύ πριν από τους "Ασυγχώρητους" ή το "Χορεύοντας με τους Λύκους" τόλμησε να απομυθοποιήσει το "ηρωικό" Ουέστ και να μιλήσει για μια Δύση δολοφόνων και απατεώνων, καθώς και για τη γενοκτονία των ιθαγενών της Αμερικής.
Τρία χρόνια μετά το αριστουργηματικό "Μπόνι και Κλάιντ", ο Πεν δοκιμάζεται σε ένα άλλου είδους σινεμά και δημιουργεί την τέλεια ιλαροτραγωδία. Ένα φιλμ που τη μια στιγμή προκαλεί ακράτητα γέλια και την άλλη σοκάρει με τις σκηνές βίας –αβάσταχτη για εκείνη την εποχή.
Δημοσιευμένο το 1964, το μυθιστόρημα του Τόμας Μπέργκερ (Thomas Berger) πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, αποτελεί ένα από τα πιο αστεία και πρωτότυπα έργα γουέστερν.





Ο ήρωας της ιστορίας είναι 121 ετών. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται. Έχασε τους γονείς του σε επιδρομή Ινδιάνων Πόνι, μεγάλωσε κοντά στην ευγενική φυλή των Σεγιέν αλλά η μοίρα θέλησε να βρεθεί ξανά κοντά στους λευκούς.
Έκανε τον πλανόδιο έμπορα, τον ψευτογιατρό, ακόμα και τον πιστολέρο! Γνώρισε φυσιογνωμίες του Φαρ-Ουέστ, έκανε διάφορα επαγγέλματα, παντρεύτηκε μια λευκή και... τέσσερις Ινδιάνες, έζησε τις επιδρομές και τις σφαγές στις οποίες επιδόθηκε ο αμερικανικός στρατός και πήρε μέρος στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν, όπου σκοτώθηκε ο στρατηγός Κάστερ!
Για όποιον έχει διαβάσει πολλά για την Ιστορία της Δύσης, ξαφνιάζεται υπέροχα καθώς βλέπει τον πρωταγωνιστή να συναντά τόσο σημαντικές μορφές του Φαρ-Ουέστ. Ο «Άγριος» Μπιλ Χίκοκ είναι μία από αυτές.





Φυσικά, ο υπεραιωνόβιος Τζακ Κραμπ είναι πρόσωπο φανταστικό και ο θεατής δεν πρέπει να παίρνει τοις μετρητοίς όσα λέει, ειδικά ως προς την ακρίβεια ορισμένων γεγονότων. Η ιστορία του, ωστόσο, ρίχνει φως στην κουλτούρα των Ινδιάνων αλλά και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος τους. Το Χόλιγουντ έκλεισε ερμητικά τα μάτια στις εξαιρετικές ερμηνείες, το θέμα, τη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία. Εκείνη τη χρονιά προτίμησε να βραβεύσει την ανώδυνη "Κόρη του Ράιαν", αφήνοντας το "Μεγάλο Ανθρωπάκι" με μια μόνο υποψηφιότητα (Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Ινδιάνο αρχηγό Νταν Τζορτζ).



Η απεικόνιση μιας επίθεσης του Έβδομου Συντάγματος Ιππικού του Κάστερ σε έναν καταυλισμό των Σεγιέν (βασισμένη στη σφαγή του ποταμού Γουατσίτα, το 1868), δεν προσπαθεί να κρύψει τις σαφείς αναφορές της στον πόλεμο του Βιετνάμ, που μαινόταν την περίοδο παραγωγής της ταινίας…

Και φυσικά, αξέχαστη η φοβερή ατάκα της ταινίας:
"Today is a good day to die"


Δείτε το trailer της ταινίας:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...